Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så satte myggforskaren stopp för tigermyggans framfart i Sverige – hör honom berätta i klippet.

Experten: Tigermyggan går inte att stoppa

Publicerad

Tigermyggan, som kan sprida virus som dengue och zika, hittades i veckan för första gången i Sverige. 

– På sikt kommer den att etablera sig här, säger Anders Lindström på Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Tigermyggan kom till Sverige som ägg i växter köpta i Spanien. När växterna sedan vattnades kläcktes äggen. Familjen som köpt växterna kontaktade då SVA, som hämtade in mygglarverna för undersökning. De visade sig vara larver som utvecklades till tigermyggor.

– Nu har vi, så vitt vi vet, samlat in alla individer. Så för tillfället finns det ingen anledning till oro, säger myggexperten Anders Lindström på SVA till Aktuellt.

Myggan har tidigare upptäckts i bland annat Tyskland och finns idag även i Nederländerna och Belgien. Tigermyggan är känd för att spridas med transporter, till exempel kan den följa med hem med husbilar efter semestern.

Kan orsaka missbildningar

Den kan sprida denguefeber, som i vissa fall kan ge hög feber och zikafeber, som har kopplats till missbildningar hos nyfödda. Men tigermyggorna är dock inte automatiskt infekterade med sjukdomsframkallande virus. De måste bita någon som är infekterad med virus först.

Arten räknas till en av de mest invasiva myggarterna i världen och sprider sig snabbt över Europa. I Paris har man i veckan tvingats stänga av delar av staden för att bespruta områden med insektsmedel mot tigermyggan. I torsdags uppmanades boende i de sydöstra delarna av Paris att stanna inomhus under besprutningen, enligt nyhetsbyrån AP.

Anders Lindström tror att det bara är en tidsfråga innan tigermyggan blir ett problem även i Sverige.

– Den kommer att etablera sig i Sverige på lite sikt, jag har svårt att se att det finns något sätt att stoppa, säger han i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.