Experten: De tror på en fejkad pandemi som ska krascha ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

De har kallats både nazister och systemkritiker. Rörelsen som byggts upp under pandemin verkar förhållandevis riktningslös, men har tydliga spår av konspirationsteorier.

– En tanke är att corona är en fejkad pandemi som går ut på att krascha och starta om ekonomin, säger Fredrik Gregorius, religionsvetare på Linköpings universitet och expert på konspirationsteorier.

Många av de som florerar i sammanhanget har ingen tillit till svenska myndigheter och tror sig hittat lösningen på allt från ”hysterin” kring pandemin, till hur man botar olika sjukdomar och hur man får bukt med eliten som de tror styr världen.

– Det är en blandning av personer som motsätter sig 5G, som tror att vaccin innehåller farliga kemikalier. En sammanblandning mellan flera olika konspirationsteorier helt enkelt, säger Fredrik Gregorius, religionsvetare på Linköpings universitet och expert på konspirationsteorier.

Idén om att en maktelit styr världen är inte unik eller ny utan har enligt Fredrik Gregorius florerat sen 1800-talet. Men vem exakt som ligger bakom det hela varierar.

– Går du ut och säger att illuminati försöker ta över världen så har du pekat ut vem som är ledare. Då alienerar du ”kanske” dem som tror att det är zionisterna eller Bilderbergruppen som försöker ta över. De enas om att det finns en världselit. Vad de kallar denna elit varierar, säger han.

“Rimligt att diskutera” 

Att ifrågasätta statens inverkan på våra liv är varken osunt eller orimligt, menar Gregorius. Men för vissa går tanken om att man “insett sanningen” ibland för långt.

– Det är rimligt att diskutera om åtgärderna kring pandemin har varit rimliga, man ska ifrågasätta. Lockelsen med konspirationsteorier går ut på att man tror att det också finns en medveten agens att folk försöker medvetet ställa till det för befolkningen.

– Man vill hitta en fiende och hitta en enkel lösning. Hittar man den onda kraften så blir allt bra, tänker man. Men det är ju inte så enkelt.

Hur ska man hantera om någon man känner börjar ventilera den här typen av tankar?

Det är otroligt svårt verkligen. Man behöver inte ta debatten men man ska aldrig förskjuta folk. Då blir den här miljön deras enda verklighet. Jag tror att isolering leder till radikalisering, generellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.