Det konstaterar experter från 16 länder i New England Journal of Medicine efter att ha uppskattat för- och nackdelar med att upptäcka bröstcancer med hjälp av olika screeningmetoder.
Resultatet, som baseras på elva kontrollerade studier och 40 observationsstudier, visar att mammografi är effektivt, skriver forskarna. För kvinnor som är mellan 50 och 69 års ålder och som deltar i ett screeningprogram minskar risken att dö i bröstcancer med 40 procent. För alla åldrar minskar risken med 23 procent.
Ifrågasatt metod
– Det här är en viktig analys som vi hoppas ska försäkra kvinnor om att bröstscreening med mammografi räddar liv, säger Stephen Duffy, professor vid Queen Mary University of London, i en kommentar.
Syftet med screeningen är att upptäcka eventuella tumörer så tidigt som möjligt, för att på så vis kunna behandla cancern i tid.
Men nyttan med metoden är ifrågasatt. Vissa studier pekar på att den gör mer skada än nytta.
Bland annat har det visat sig att många av de tumörer som hittas med mammografi aldrig hade utgjort någon fara för kvinnan. Men när de väl upptäcks, behandlas de som all annan cancer med onödigt lidande som följd.
Äldre har störst nytta
Falskt positiva svar, det vill säga bröstförändringar som inte visar sig vara cancer, är också ett problem.
Forskarna bakom den aktuella studien menar dock att fördelarna är betydligt fler än nackdelarna. Genomgången visar dock att nyttan är betydligt större upp i åren, jämfört med i 40-årsåldern.
Den aktuella forskningen har koordinerats av International Agency for Research in Cancer, IARC, som är en del av Världshälsoorganisationen, WHO.
Fakta: Så känns bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. De flesta blir friska efter behandling om bröstcancern upptäcks tidigt.
Bröstcancer brukar kännas som en knöl i bröstet eller i armhålan. Knölen är ofta hård och kan vara öm eller inte ömma alls.
Ett annat vanligt symtom på bröstcancer är att bröstvårtan eller huden på bröstet dras in.
En oförklarlig rodnad eller svullnad av bröstet, eller ett sår som inte läker och som uppstått utan att man skadat sig, kan också vara tecken på bröstcancer men det är mindre vanligt.
Källa: Vårdguiden 1177