Halloumi har blivit ett allt mer populärt inslag på den svenska grillen. Men snart kan den trendiga osten bli en bristvara. Foto: Fredrik Sandberg och Leif R Jansson / TT

Halloumiosten riskerar att ta slut

Uppdaterad
Publicerad

Halloumi har blivit ett allt mer populärt inslag på den svenska grillen. Men snart kan den trendiga osten bli en bristvara.

– Det är bara en tidsfråga, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

Halloumi har blivit en populär ersättare för kött när det vankas grill. Och faktum är att osten är så poppis att den är på väg att ta slut. Det rapporterar flera brittiska medier, bland dem The Guardian.

Problemet är att producenterna inte kan matcha efterfrågan.

Enligt The Herald är läget i Storbritannien så allvarligt att den cypriotiska producenten nu börjat skicka nödleveranser till öriket.

Halloumin riskerar att ta slut även i Sverige

Även i Sverige kan det vara läge att börja bunkra upp med halloumi, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Att halloumi kan bli en bristvara bekräftas av Claes Salomonsson, presschef på Axfood.

– Halloumi har blivit så otroligt populärt och Sverige är kanske ett av de länder som upptäckt halloumi snabbast vilket har gjort att konsumtionen ökat oerhört vilket kommer leda till att det blir brist, säger han och fortsätter:

– Förklaringen är att vegetariskt är så populärt just nu och där är halloumi en viktig del.

Samtidigt har flera stora hamburgarkedjor börjat sälja halloumiburgare vilket ytterligare ökar trycket på osten.

– I takt med att vegetarisk mat blir allt mer populärt har alla de stora kedjorna börjat införa halloumiburgare. Då kan du tänka själv på om osten snart kommer ta slut.

”Bara en tidsfråga”

Enligt Claes Salomonsson, som talat med experter, kommer halloumiosten att räcka åtminstone under sommaren när många svenskar vill grilla.

– Men när tyskar och fransmän upptäcker halloumi är det bara en tidsfråga innan det tar slut. Vad handeln och producenterna gör då är att ta fram substitut. Du kommer alltid att kunna köpa grillost men vill du ha äkta så kan det bli problem.

Marie Eklund, marknadsansvarig hos Fontana som säljer halloumi i Sverige, förnekar dock att det råder ostbrist.

”Generellt på Cypern råder ingen brist på halloumi. Vi jobbar nära våra leverantörer och prognostiserar och producerar under tidig vår för att klara sommarens högtryck”, skriver hon i ett sms.

Halloumi är ett skyddat varumärke i flera länder och ska produceras i Cypern samt bestå av åtminstone 20 procent får- och getmjölk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.