Just nu smittas sannolikt 150 000 svenskar av coronaviruset om dagen, enligt experter SVT talat med. Arkivbild Foto: Johan Nilsson/TT

Experter: Minst 150 000 svenskar smittas av corona – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Just nu smittas sannolikt 150 000 svenskar av coronaviruset om dagen, enligt experter SVT talat med. Det motsvarar 1,5 procent av Sveriges befolkning – betydligt fler än vad som inrapporterats. Men snart kommer smittspridningen att vända, tror samma experter.

Det kan ske redan nästa vecka.

Just nu är mörkertalet stort gällande antalet smittade. Testerna räcker inte till alla som vill testa sig, och många är dessutom sjuka utan symtom.  Under onsdagen rapporterades 40 055 nya covidsjuka i Sverige. Men det kan röra sig om betydligt fler.

– Mörkertalet är större än någonsin eftersom många avråds från att testa sig och många är dessutom asymtomatiska. Sen finns det personer som låter bli att testa sig eftersom de vet att det tar tre-fyra dagar innan de får svar. Så jag tror att mörkertalet är minst lika stort som antalet nya bekräftade fall, säger Tom Britton, professor i matematik vid Stockholms universitet och som forskar om smittspridning.

”Kommer inte ha pandemin kvar”

Den explosionsartade smittspridningen innebär också att smittan snart måste kulminera. Det tror både Tom Britton och Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

– Smittan kommer nå toppen och börja gå ner om en till två veckor. Och då kommer den gå ner igen, nästan lika fort som den kom, säger Joakim Dillner.

Han tror att det finns goda chanser att pandemin kommer att vara över när omikronvågen klingat av. 

– Vi kommer att nå en punkt där så många är immuna att vi inte kommer att ha pandemi kvar längre, säger han.

”Global immunitet”

Tom Britton tror också att restriktionerna kommer att plockas bort inom kort på flera håll i världen.

– Jag skulle gissa att de flesta länder tagit bort sina restriktioner inom ett par veckor. Det finns ljus i tunnelns slut och vi är inte långt därifrån, säger han.

Joakim Dillner tror att omikronvågen skulle kunna innebära slutet för pandemin globalt.

– Den sprider sig så snabbt över stora delar av världen att vi kommer närma oss något som liknar en global immunitet. Då finns det goda möjligheter att vi åtminstone under en tid kommer ut ur pandemin, även på global nivå, säger Joakim Dillner. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När kan jag egentligen resa? Är pandemin över efter omikron? Professor Joakim Dillner reder ut. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Den här artikel innehöll tidigare en felaktig siffra över antal smittade av covid-19 under en enskild dag. Det berodde på ett teknisk fel på Folkhälsomyndigheten sajt som visade kraftigt överdrivna diagram över antalet smittade under vecka fyra. Rätt siffra är att 40 055 fall av nya sjukdomsfall rapporterades i onsdags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.