Hovrättspresident Fredrik Wersäll och advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg tror inte att den nya lagen gör att fler döms för sexbrott. Foto: TT arkiv

Experter: Samtyckeslagen missar målet

Uppdaterad
Publicerad

Den nya samtyckeslagstiftningen träder i kraft i juli nästa år, och regeringens förhoppning är att att fler ska fällas för sexövergrepp.

– Risken är att de som varit drivande till lagen blir besvikna när antalet fällande domar inte ökar, säger Fredrik Wersäll, hovrättspresident och en av landets högsta jurister.

Orsaken till att Fredrik Wersäll tvivlar på att den nya lagstiftningen kommer ge fler fällande domar är att bevisproblematiken kvarstår.

Fortfarande ord mot ord

– Den här typen av mål är mycket svårbemästrade eftersom det ofta saknas både vittnen och teknisk bevisning. Domstolen är helt hänvisad till vad parterna berättar, och då står ord mot ord. Den här nya lagstiftningen gör det inte lättare att bevisa eller döma, utan det blir precis samma läge som i dag.

Fredrik Wersäll tror också att politikerna är väl medvetna om att den nya lagen inte kommer få fler fällda för sexbrott. Han menar att riksdagen stiftar den nya lagen av andra skäl.

”Alla är överens”

– Jag uppfattar att det främsta syftet är att man vill att lagstiftningen ska förmedla ett budskap: Att allt sexuellt umgänge ska bygga på ömsesidig frivillighet. Traditionellt så ska strafflagstiftning inte användas för att skicka signaler utan för att kriminalisera sådant som faktiskt är straffvärt.

Vilka risker ser du när detta nu sker?

– I det här fallet inga. Att sexuella handlingar ska bygga på frivillighet är ju ingen konstig signal, alla är ju överens om det. Däremot finns det risk att vissa blir besvikna när den nya lagen inte leder till att fler sexbrottslingar döms, eftersom brottet fortfarande är lika svårt att bevisa.

”Förödande”

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg går längre i sin kritik. Hon menar att tilltron till rättsväsendet riskerar en törn om lagen inte lever upp till människors förväntningar.

– Det är faran med den här typen av lagstiftning. Det värsta som skulle kunna hända är att folk tappar tilltron till lagen. Då slutar man att anmäla. Det vore förödande.

Fakta: Lagförslaget

  • I lagrådsremissen skriver regeringen att sex ska vara frivilligt. Om det inte är frivilligt så är det olagligt.
  • Oaktsamhet tar sikte på omständigheten att den andra personen inte deltar frivilligt.
  • Minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år.
  • Två nya brott införs: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Straffet är fängelse i högst fyra år.
  • Regeringen genomför inte den utredande kommitténs förslag om att införa ett synnerligen grovt brott för våldtäkt och våldtäkt mot barn. Det hade medfört en sänkning av maxstraffet för många grova våldtäkter, enligt regeringen.
  • Det straffrättsliga skyddet vid sexualbrott mot barn stärks när gärningsmannen varit oaktsam i fråga om barnets ålder.
  • När en förundersökning om sexualbrott inleds ska den utsatte få ett målsägarbiträde omedelbart. Detta för att den som utsatts ska få stöd tidigare i processen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.