Experter: Osannolikt att restriktionerna återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Troligen slipper vi hamna i en situation med allmänna restriktioner igen, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, efter beskedet om att de kvarvarande restriktionerna hävs nästa vecka.

– Mest sannolikt är att vi får en befolkningsimmunitet i landet, så att infektionen försvinner.

”Det börjar bli dags att öppna Sverige igen”, sade statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff på onsdagen. Covid-19 behöver inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom, meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell kort därefter.

För drygt två år sedan klassade regeringen coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom. Sedan dess har rekommendationer, allmänna råd och restriktioner kommit och gått, skärpts och lättats.

Coronapandemin

Försvinner för gott

Men när merparten av restriktionerna skrotas den 9 februari försvinner de av allt att döma för gott enligt experter som SVT Nyheter pratat med.

– Mest sannolikt är att vi får en befolkningsimmunitet i landet, så att infektionen försvinner. Den blir troligen ganska måttlig redan i mars månad och skulle kunna tänkas försvinna helt under sommaren, åtminstone tillfälligt, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet i Stockholm.

Han lämnar dock en brasklapp.

– Det kan uppstå nya varianter som är värre på att orsaka sjukdom och är ännu svårare att vaccinera mot.

Att ytterligare varianter uppstår är relativt troligt enligt honom. Men att en ny variant på samma gång kringgår immuniteten och orsakar svår sjukdom är inte sannolikt.

– Om det sker så måste man genast dra i bromsen. Men det känns som ett väldigt avlägset scenario. Jag tror inte att restriktionerna kommer tillbaka.

Ingen anledning

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset instämmer.

– Skulle det mot all förmodan visa sig att en ny variant ger allvarlig sjukdom hos dem som har immunitet, då hamnar vi i ett läge där det skulle kunna bli aktuellt med nya restriktioner.

Men om man är vaccinerad och dessutom har haft omikron så har man sannolikt ett mycket bra skydd mot att bli allvarligt sjuk, framhåller han.

– Vi kan hamna i samma situation som nu, med ett virus som sprider sig men som inte gör att vi blir allvarligt sjuka om vi är vaccinerade. I ett sådant läge finns det ingen anledning att införa några omfattande restriktioner, säger Gisslén.

Åtgärderna som hävs den 9 februari

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Deltagartak, krav på avstånd mellan och storlek på sällskap samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis.

Serveringsställen

Begränsningar av sällskaps storlek, krav på avstånd samt stängningstid.

Mässor

Deltagartak, kvadratmeterbegränsningar samt möjligheten att ställa krav på vaccinationsbevis.

Handelsplatser och platser för kultur och fritidsverksamhet

Kvadratmeterbegränsningar.

Privata sammankomster i t.ex. hyrda lokaler

Deltagartak.

Långväga kollektivtrafik

Krav på sittande resenärer och rekommendationer om munskydd.

Cuper, tävlingar och större aktiviteter inomhus

Avrådan från att delta i eller ordna aktiviteter.

Större sociala sammankomster

Råden om att avstå större sociala sammankomster.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet