”Vi byter äpplen mot päron”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige behöver uppgifter från andra länder och byter därför information. Det är som ”äpplen mot päron”, sade före detta Moskva-ambassadören Sven Hirdman när han diskuterade övervakningen tillsammans med Anne Ramberg.

– Sverige har haft signalspaning som en del av vår underrättelsetjänst de senaste 60-70 åren. Vi behöver det för vår säkerhet. Vi är ett litet land som ligger här i Nordeuropa, omgivet av stormakter, säger före detta Moskva-ambassadören Sven Hirdman. Han är inte förvånad över de uppgifter som i dag avslöjats kring FRA:s samarbete med USA.

Det fungerar som en byteshandel. Vi klarar oss inte själva, säger Sven Hirdman. För att få information om exempelvis Afghanistan eller Irak samarbetar vi med länder som regeringen bestämt anses pålitliga.

Snowden-dokumenten

Områden som nås via satellitspaning, exempelvis mellanöstern, kommer inte FRA åt. Därför behöver man hjälp utifrån – av bland annat USA.

– Vi byter alltså äpplen mot päron. Om det är av intresse för oss att få vad de har så kan vi ge något som de är intresserade av.

Kan vara en väg runt lagen

Anne Ramberg, generalsekreterare på Advokatsamfundet, tycker varken att signalspaningen eller utbytet med USA är något konstigt. Däremot undrar hon om övervakningen ligger i svenskt intresse, eller om det handlar om beställningar från USA.

Dessutom oroas Anne Ramberg över att utbytet av äpplen och päron skulle kunna vara ett sätt att kringgå svenska regelverk.

– Från en legalitetssynpunkt så tycker jag att det känns besvärande om det är så att vi i utbyte får information från USA som vi själva inte hade kunnat införskaffa inom ramen för den lagstiftning som gäller.

”Inga mikrofoner i Kreml”

Det som förvånar Sven Hirdman är inte att Sverige spanar på närliggande makter, utan att vi skulle kunna förse USA med unik information. Sverige ligger i världsklass vad gäller länder som vet vad som pågår i Ryssland men USA är ändå ett steg före, menar han.

– Sverige har inga mikrofoner inne i Kreml.

På det säkerhetspolitiska planet ser Sven Hirdman inga problem med spaningen. Däremot menar han att teknikgenombrottet vad gäller avlyssning, och det faktum att USA utnyttjat det, är tankeväckande.

– Amerikanerna tycker att allt man kan göra ska man göra, det håller jag inte med om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet