Experterna: Inte svårt att byta bank

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas storvinster är inget som kommer kunder till dels i form av lägre räntor på bostadslån eller högre räntor på sparkonton. Experternas råd är att visa sitt missnöje genom att byta bank, men många drar sig för att verkligen göra det.

– Folk har nog en lite felaktig uppfattning om att byta bank, att det skulle vara svårt. Det finns en förutfattad mening om att det är jättekrångligt att byta bank, men i själva verket är det ganska lätt, säger Lars Rutberg på Svenska Bankföreningen.

Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, håller med men han säger också att det finns en trögrörlighet bland bankkunder.

– Om man nu inte direkt är missnöjd så tycker man att det är bekvämt att ha den service man har. Byten har oftast att göra med ett missnöje, men man vill ju ha minst lika bra villkor dit man kommer. Folk är bekväma och har inte alltid ett intresse att undersöka alternativ.

”Scanna av marknaden”

Lars Rutberg påpekar att det i Sverige är mycket enklare att byta bank, jämfört med utomlands.

– Det är inte ovanligt utomlands att det kostar att byta bank. Att de dels tar betalt för att öppna ett nytt konto, men också för att stänga ett annat.

I Sverige är det den nya banken som man vill byta till som tar hand om mycket av det praktiska med ett bankbyte. På både Konsumenternas bank- och finansbyrås och på Svenska Bankföreningens hemsidor går det att följa en checklista för hur det går till.

– Det första man ska göra är att man bör man scanna av marknaden för att se om en annan bank kan erbjuda bättre räntor. Sedan vänder man sig till nya banken som tar in kunden, lägger upp ett nytt konto, ger nya kontokort, säger Lars Rutberg.

Allt det här försöker banken klara av vid första kundkontakten. Därefter fylls en blankett i med uppdrag till den föregående banken att avsluta konton och alla kopplingar dit.

– Det gör man inom tre dagar, så från avlämnande banken så ska det vara avklarat inom tre dagar, säger Lars Rutberg.

Ändrat beteende: Bryter inte helt med banker

De räkningar som betalas via autogiro ska den gamla banken omdirigera till den nya, men när det gäller e-fakturor är det inte lika smidigt.

– När man stänger ett konto dit e-fakturor skickas får man pappersfakturor hem istället. Sen får man lägga upp e-fakturorna manuellt igen. Vi har ännu inte hittat en teknisk lösning för att flytta över e-fakturor än, säger Lars Rutberg.

Vid byte av bank kan kunden behöva betala ränteskillnadsersättning om bolånen är låsta och då måste kunden ta ställning till ifall det är värt att byta bank just då. Många experter rekommenderar också att inte byta bank eller stänga ner konton vid månadsskiftet, eftersom det är då lön kommer in och räkningar ska betalas.

Men Lars Rutberg tycker sig se ett ändrat beteende bland bankkunder.

– Man bryter inte längre helt med en bank utan öppnar ett nytt konto i en annan. Det är vanligt att ha bolån på en bank, ett betalkort på en annan och så vidare. Jag tror att det är enklare så än att byta bank helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.