Ryssland varnar för ”åtgärder i Östersjön” vid ett svenskt Natomedlemskap. Foto: Försvarsmakten

Experterna om riskerna med ett svenskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland varnar för att åtgärder kommer att vidtas kring Östersjön om Sverige och Finland går med i Nato. Men experter som SVT Nyheter talat med tonar ned riskerna. Varningarna är inte nya, enligt Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan.

– De har sagt det i 20 år, säger han.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Natodebatten gått på högvarv i både Sverige och Finland. Ryssland har flera gånger flaggat för att man kommer vidta åtgärder om något av länderna går med i militäralliansen.

”Vi måste göra vår västra flank mer sofistikerad för att garantera vår säkerhet.”, konstaterade Kremls talesperson Dmitrij Peskov för en vecka sedan när han kommenterade ett eventuellt Natomedlemskap för de nordiska länderna.

Sverige och Nato

Under torsdagen meddelade det ryska säkerhetsrådets ordförande att ”åtgärder kommer att vidtas” kring Östersjön om Sverige och Finland går med i försvarsalliansen.

Men Tomas Ries, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan och expert på finsk försvarspolitik, menar att uttalandet var väntat.

– De har sagt det i 20 år, att om Sverige och Finland går med i Nato måste de vidta åtgärder för att stärka sin egen säkerhet eftersom hotet mot Ryssland ökar. Det är inget nytt, det är precis samma formulering som alltid tidigare, säger Ries.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nato.

Inga omedelbara risker

Enligt Tomas Ries är det i dagsläget omöjligt att veta hur Ryssland skulle agera på ett svenskt Natomedlemskap. Han tror dock inte att ett inträde skulle orsaka några omedelbara risker.

– De skulle kunna använda flygplan som bär kärnvapen och flyga mot svenska luftrum eller använda fartyg som åker nära havsgränsen, men det är inte mycket de kan göra konkret. Ryssland är upptagna i Ukraina. Allvarligare är att de kan utföra cyberattacker mot svensk teknisk infrastruktur.

Kommer rysk aktivitet öka kring Östersjön framöver?

– Nej, inte på sikt. Under perioder kommer de visa att de är missnöjda och kanske försöka skrämma oss. Men det är inledningsvis, sedan kommer det återgå till normalbilden.

”Skrämseldiplomati”

Jakob Westberg, docent vid Försvarshögskolan, beskriver de ryska uttalanden som en del av ett politiskt spel. Han är samtidigt motvillig till att prata för mycket om vad han beskriver som ”rysk skrämseldiplomati” eftersom utspelen på så vis får större uppmärksamhet.

– Genom att jaga upp sig för mycket över de ryska uttalandena skapar man de effekter som Ryssland vill ha, alltså att skrämma Finland och Sverige till att agera på ett sätt som ligger i linje med Rysslands önskemål, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Dalsjös svar om Nato:s kärnvapensparaply och utsikterna för ansökningar från grannländerna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet