Foto: Scanpix

Experternas svar om bärlarmet

Publicerad

Margareta Löfdahl, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet svarade på frågor om utbrottet och sjukdomen hepatit A. Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket svarade på frågor om livsmedel och rådet att koka bär. Läs chatten här!

Hanna: Jag äter smoothies med frysta bär varenda dag, bör jag gå och testa mig?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Om du inte är sjuk efter att  ha ätit så ser jag ingen anledning att testa sig. Blir du däremot sjuk med de symtom som vi beskriver på SMIs hemsida bör du söka sjukvård.

Fredrik Gunér: Jag åt frysta blåbär för en månad sedan? Borde jag vara orolig?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Eftersom vi hittills sett endast 5 fall av den typ av hepatit A som finns i Danmark så tycker jag inte att man ska oroa sig för mycket.

stefan: Är man helt fel ute om man antar att det är bärplockare som är orsak till detta? De gör sina behov i skogen under arbetets gång och säkert har de lite eller ingen tillgång vatten att tvätta händerna i etc ,, sedan plockas bären och på så vis överförs smittan. Bara en tanke. 
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Ja g tror inte dett utbrott beror på bärplockare. Snarare på bevattning med förorenat vatten


Blåbärsätare: Kan man micra bären istället? I så fall hur länge?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Det är svårt att få en jämn effekt i micron. Därför är det bättre at koka bären.

Anette: Gäller det även färska jordgubbar och andra bär som säljs nu, framförallt från Spanien?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Rådet gäller endast fryst, köpta bär.
 

Sara: Hur vet man om man är smittad?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: De först symtome är feber huvudvärk illamående kanske diarrée och kräknngar. Efter några dagar kan man bli gul på huden


åsa: vad ska man göra om man nu har ätit massa frysta bär? Jag har ätit finnerödjas bär i lösvikt,.
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Om du inte blivit sjuk finns det ingen anledning att oroa sig


Päronet: Hej på Er! Kan man kocka dom frysta bären och frysa in dom på nytt för att bli av med hepatit A?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Det går alldeles utmärkt

Staffan Larsson: Ursäkta. Hepatit A är ju ett virus. Jag fick lära mig att virus ej är levande då jag gick i skolan. (Ett tag sedan) Om denna definition fortfarande gäller; Hur kan man döda något som ej lever?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet:

Viruset är inte infektiöst efter upphettning. Det kan alltså inte  längre smitta



Putte:

Gäller även detta även KRAV-märkta bär och om de är plockade i Sverige?


Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket:

Rådet gäller alla frysta, köpta bär



Päronet: Jag har för mig att detta har uppkommit tidigare eller är det så att det har varit bär från vissa utländska länder?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Vi har inte haft haft utbrott med Hepatit A virus från bär tidigare. Däremot har det varit flera utbrott med frysta, utländska hallon och norovirus, det virus som orsakar vinterkräksjuka

Charlotte: Min 10-åringar har regelbundet druckit smoothies innehållande frysta bär (jordgubbar, hallon,blåbär mm) under vintersäsongen i syftet att undvika infektioner. De har hittills varit kärnfriska under hela vintern så det har känts värt lyxen i och med att frysta bär är ganska dyrt. Detta känns nu ganska trist att höra, undrar hur stor risken är att ha smittats av hepatit a om man fått i sig bär så regelbundet som de har, kanske inte varje dag nu under vintern men nästintill. Hur ofta har barn i den här åldern inga symptom och vad rekommenderas?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det är svårt att säga hur stor risken är. Med tanke på att vi hittills har 5 fall med den typ av hepatit A som de har i Sverige så bör inte risken vara alltför stor. Vaccination mot hepatit A ger ett gott skydd

daniel: Ursprungs land till de frysta bar? och vilka bär handlar det om?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Tyvärr vet vi inte det ännu. Vi vet bara att den intervjustudie som gjorts i Danmark pekar på att de  insjuknade hade ätit frysta bär

Tobias Olofson: Varifrån kommer bären, är de svenska. Och hur kan smittan finnas där om bären är frysta?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Var exakt bären kommer ifrån vet vi inte ännu. Virus klarar sig i fryst tillstånd. Det upphettning som avdödar virus

Kalle: Hej! Jag äter hallon varje morgon (frysta) som jag tinar i kylen kvällen innan. Är det OK att fortsätta så?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Tills vidare ger vi rådet att för säkerhets koka alla frysta bär innan man äter dem

tobias: Hur lång tid från att man ätit kommer symptomen (om man är smittad)?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Inkubationstiden är lång 2-6 vackor

Katta: Är detta en sjukdom som går över eller något man får leva med?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det är en sjukdom som man tillfrisknar helt ifrån. Man får också ett livslångt skydd efter genomgången infektion

Undrande: Hur lång tid går det från det att man smittas till dess att hep A bryter ut?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det tar mellan 2-6 veckor

Päronet: Klurig fråga att besvara men...... Hur långa skall man hålla på att koka bären innan faran är över? Färska svenska bör dröjer tyvärr ett tag.
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Ja, det är svårt att säga. Men antingen kommer smittspårningsarbetet att resultera i att vi hittar smittkällan. Eller kommer utbrottet att så småningom ebba ut, svårt att säga hur lång tid det kan ta

Adde: Jag har ett paket bär i frysen sedan ett år tillbaka – vågar jag tina upp och använda dom nu?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Vi vet inte hur länge bär kan ha förorenats, så tillsvidare ger vi rådet att koka alla frysta, köpta bär

Anette: Kan detta verkligen gälla alla fakrikat o bär? Jag äter hallon, blåbär och björnbär varje dag på min gröt och mår prima. Köper bär på Coop och ICA. Skall man verkligen få panik nu och tvingas koka alla bär? Hur farligt är Hepatit A? Tacksam för utförligt svar på många frågor. Mvh Anette
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det gäller inte alla fabrikat och bär men eftersom vi inte spårat smittkällan rekommenderas att alla bär kokas. Hepatit A gör att man vanligen blir sjuk i 1-2 veckor därefter kan man känna sig trött något längre tid och ha dålig matlust. Man tillfrisknar helt efter sjukdomen. Är man vaccinerad mot hepatit A så har man ett gott skydd

Nina: Hur sjuk blir man, kan man dö?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Nej man dör inte av hepatit A

Sandra: Jag läste att jordgubbar är värst...varför då?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: I Danmark finns det misstankar om att jordgubbar kan vara smittkällan, men man vet inte säkert och ger även där rådet att koka alla frysta bär

Sanna: Går det att äta kakor med bär som har varit i ugnen i 15 min 175 grader? 
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Ja, det går bra

Elias: Gäller det här också egen odlade bär som man fryser ner? 
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Nej, det gäller bara bär som man köpt frysta

Jabbadabbado: Det finns ju flera olika hepatit...A B och C? vilken är värst och vad skiljer dem åt?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: När det gäller hepatit a så smittar den genom vatten och livsmedel och man tillfrisknar helt eftersjukdomen. De andra hepatiterna går det bra att läsa om på vår hemsida www.smi.se

Karolina: Om jag bara har tagit en spruta mot hepatit A (och B). Kan jag äta frusna bär utan att vara orolig?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: En spruta mot hepatit A och B ger ett bra skydd. Om man tar en andra spruta är man skyddad minst i 20 år

Katta: Behöver man städa ur frysen där man haft bären? Är det små mängder smitta som krävs så att den lätt kan spridas till andra varor i frysen?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Nej bären ligger i förpackningar och viruset kan inte spridas utanför förpackningen

Motzifrän: Egna plockade bär som förvarats i frysen – gäller det även dem?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Nej, det gäller bara bär som man köpt frysta

RaspberryPimpLover.: Har smittan orsakats av något speciellt bär?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det är inte helt klar ännu så därför rekommenderas att koka alla frysta köpta bär 1 minut

Tova: Hej! Jag tänkte bara höra om det är ofarligt att äta bären om en är vaccinerad? Tack på förhand!
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Om man är vaccinerad mot hepatit A är man skyddad

LarsA: Min fru frågar – hur koka, i vatten eller??
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Enklast är nog att lägga bären i en kastrull och så koka upp och låta koka i en minut

Berry: Jag gillar bär, speciellt till glass med chokladsås. Hur vet man om man blivit smittad de senaste månaderna?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Om du får de symtom jag jag skrivit om i ett tidigare mejl kan du vara smittad, men man kan få problem med magen av andra skäl också. Gulhet i huden tyder på att det är hepatit

Felix: Hej! Kan jag baka paj med frysta bär? 
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Ja, det går bra

Fredrik Parnefält: Jag har ätit frysta bär och har haft magsjuka i vår. Vad är symptomen? Och får man bestående skador? Nojar då jag är hyponkondriker 
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Nej man får inga skador. Magsjuka kan man ha utan att det måste vara hepatit A

Tyra: Om man är vaccinerad måste man koka bären då?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Om man är vaccinerad mot hepatit A är man skyddad

Egon: Min klasskamrat sade att jag skulle få gula febern om jag åt skolans efterätt. Glass med jordgubbar. Blir jag sjuk nu?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Jag tror nog inte att du kommer att bli sjuk

Malin: Hur läker man ut Hepatit A 
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Sjukdomen läker ut av sig själv, men man behöver vara hemma  när man blir sjuk

Nik: Om man brukar göra Smoothies på frysta bär, hur ska man göra då? Finns det nåt märke man vet är okej?? 
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Vi ger rådet att koka bären för säkerhets skull. Ännu vet vi inte vilka bär det är som bär på smittan

Emma: Hur är det med bär i andra produkter såsom torkade bär i t.ex. müsli eller bär i smoothies man köper i affären? Kan de vara smittade?
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Torkade bär är inget problem. Smoothies bero på om bären kokats upp innan de använts. Fråga om om du vill vara på säkra sidan

Anna: Är det någon ide att vaccinera sig nu om man vet att samtliga familjemedlemmar regelbundet ätit frysta bär hela vintern?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Svår fråga. Det verkar som om ni inte blivit sjuka. Vaccinationen är ett bra skydd vid resor till med avlägsna länder men i Sverige har vi som regel inte denne smitta

ia: Har jag skydd om jag fått Havrix-vaccin x 2? 
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Absolut

Malin: Jag är gravid och äter frysta bär dagligen. Hur påverkar det fostret om jag skulle ha blivit smittad av hepatit a?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Enligt den information som vi läst så påverkar inte hepatit A fostret. Om du är orolig kontakta din MVC

Glenn: Det står utbrott av hepatit A. Hur många vet man har drabbats i Sverige?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: I Sverige har vi en ökning av hepatit A sedan i december med 22 personer som smittats i Sverige och idagsläget vet vi att 5 personer har samma typ som i Danmark. Vi forsätter att undersöka prover på patienter som insjuknat för att få vet om fler har samma typ. 

C-G: Gäller kokning även frysta lingon? Det blir ju i så fall svårt att göra rårörda lingon? :)
Mats Lindblad, mikrobiolog, Livsmedelsverket: Våra råd gäller alla frysta köpta bär. Men jag skulle i och för sig gissa på att det är ganska osannolikt att lingon skulle vara smittkällan

Päivi: Jag har fått cellgiftsbehandling hela våren och blivit väldigt sugen på röda bär och spenat, förmodligen pga att jag har låga blodvärden. Är det farligt för mig att överhuvudtaget äta djupfrysta bär? Det går inte heller att ta reda på varifrån bären kommer. ICA-s förpackning informerar att deras bär har paketerats i Polen, inget annat. Det har ju larmats om magsjuka tidigare pga att hallonen vattnats med avloppsvatten. Finns det inga svenska djupfrysta bär? Mitt lilla barnbarn som är ett år har fått i tidig ålder upptinade bär, man tinar upp dem med micro. Borde hon inte få det som mellanmål?
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: Det rekommenderas att man ska koka bären i en minut. Om bären endast tinas i micro så blir de inte tillräckligt varma för att avdöda hepatit A viruset

Selwan: Kan Hepatit A utvecklas till något allvarligt om man har nedsatt immunförsvar? 
Margareta Löfdahl, epidemiolog Smittskyddsinstitutet: I sådana fall då man vet att man har ett nedsatt immunsvar bör man gå till läkare om man upplever de symtom för hepatit A som beskrivs på vår hemsida www.smi.se under sjukdom. 


SVT Nyheter: Nu börjar det bli dags att avrunda chatten. Tack till Margareta Löfdahl och Mats Lindblad och alla som chattade! Hoppas att ni har fått svar på era frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Smitta i djupfrysta bär

Mer i ämnet