Anders Tegnell. Foto: Magnus Pehrsson/Smittskyddsinstitutet.

”Bärlarm kommer vara kvar i månader”

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av hepatit A förundrar fortfarande myndigheterna. Och larmet kommer inte att blåsas av på flera månader varnar Smittskyddsinstitutet.

För snart tre veckor sedan gick Smittskyddsinstitutet ut med en uppmaning att koka frysta, importerade bär efter misstankar om de orsakat ett utbrott av hepatit A. Totalt har tio fall konstaterats från samma virusstam, därutöver finns ytterligare sju fall som misstänks vara från samma stam. Det senaste fallet rapporterades in 6 april.

”Nål i höstack”

Inkubationstiden för hepatit A är relativt lång, uppemot sex veckor och att hitta smittkällan beskriver Livsmedelsverket som lika svårt som att hitta en ”nål i en höstack”. Svenskarna kommer alltså att få dras med påbudet att koka bär en lång tid fram över.

– Det är väldigt svårt att förutsäga när larmet kan tas bort. Men kommer ta minst några månader innan vi få bort riskerna. Det tar minst några månader innan vi kan känna oss säkra, säger statsepidemolog Anders Tegnell.

Det finns två tänkbara scenarier över hur larmet kan tas bort säger Anders Tegnell.

– Antingen hittar vi smittkällan och får bort den ur sortiment eller så slutar vi hitta nya fall och kan efter ett tag blåsa faran över.

Alla bär misstänkta

Varningen gäller alla frysta bär, ingen bärsort är än så länge troligare smittkälla än någon annan. Den gemensamma nämnaren för de som smittats är att de ätit frysta och importerade bär.

– Vi tror att det handlar om ett större parti eller möjligtvis flera partier från en och samma producent, säger Mats Lindblad mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

* Köpta, frysta bär av alla sorter bör kokas i minst en minut, då dör viruset som överlever nedfryst. Torkade bär smittar inte. Om smoothies kan smitta beror på om bären kokats upp innan de använts.

* Även kokta bär är nyttiga. Vissa näringsämnen blir mer tillgängliga av kokning, andra minskar.

* De första symtomen på hepatit A är feber, huvudvärk, illamående, kanske diarrée och kräkningar. Efter några dagar kan huden bli gul. Det är en allvarlig sjukdom där man ofta är sjuk ganska länge med påverkan på levern och långvarig trötthet. Däremot blir man inte kroniskt sjuk eller smittsam utan är immun mot sjukdomen i fortsättningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Smitta i djupfrysta bär

Mer i ämnet