Fler smittade av frysta bär

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av hepatit A kopplade till importerade, frysta bär växer. Utbrottet är nu det största i världen. Och svenska myndigheter har varit sena med att upplysa allmänheten om riskerna med importerade bär.

Ytterligare 12 svenska fall av hepatit A, utöver de åtta som redan konstaterats, tillhör med stor sannolikhet samma virusstam som först upptäcktes i Danmark. Det skriver Svenska Dagbladet med hänvisning till danska smittskyddsmyndigheten.

Det innebär att upp till 20 svenskar kan ha insjuknat i utbrottet som kopplats till importerade frysta bär.

Smitta i djupfrysta bär

Svenska Livsmedelsverket har dröjt längre än Finland och Danmark med att rekommendera kokning av bär.

I förra veckan uppmanade svenska Livsmedelsverket konsumenterna att koka djupfrysta, köpta bär efter misstankarna om att de spritt hepatit A-virus, som kan orsaka leverinflammation. Livsmedelsverket i Finland uppmanade redan 2009 till kokning av frysta hallon och i Danmark är det sedan 2001 lag på att kaféer och restauranger måste koka importerade, frysta hallon.

-Danmark och Finland har kommit längre än oss, säker Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till SvD.

Han säger att verket nu ser över sina råd, ett arbete som väntas bli klart till sommaren.

Tidigare har rädslan för frysta bär främst gällt norovirus, som ger kräksjuka. Men danska myndigheter har inte hittat någon annan källa till hepatit A-utbrottet än frysta bär.

Sedan början av december har 56 fall av hepatit A rapporterats i Sverige, mot normalt fem fall om året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta i djupfrysta bär

Mer i ämnet