Experternas tips på hur du kan spara mer

Uppdaterad
Publicerad

Lägg undan pengar så fort du fått din lön, sluta skämmas för att du misslyckas med att spara och dröm mera om vad du kan göra med pengarna. Det är några av tipsen som experter ger på hur vi kan spara mer inför framtiden.

– Det enda effektiva sättet att spara är att göra avdraget först. Se till att pengarna dras från lönekontot i början av månaden, säger ekonomiprofessorn Richard Thaler.

Kognitionsvetaren Elin Helander, som forskat på hur hjärnan funkar håller med om det och har fler tips:

Sluta skämmas

Enligt Elin Helander måste vi acceptera att mänskliga hjärnan inte är skapad för att ta långsiktiga beslut.  

– Det finns så många undersökningar som visar ett av de största orosmomenten vi har är för vår privatekonomi. Vi känner ångest och skam och för att vi ska kunna klara att göra en förändring så måste vi acceptera att det inte är så himla lätt att spara pengar.

Belöna dig

Eftersom vår hjärna är konstruerad för att gilla kortsiktiga belöningar måste vi tänka om när det gäller sparande.

– Sparande handlar om precis det motsatta, det handlar om att skjuta på belöningen till framtiden. Då gäller det att man belönar sig själv under tiden, att man har delmål.

Dröm mera

Richard Thaler säger att långsiktigt sparande kräver sympati för sitt framtida jag. Han föreslår att använda appar för att visualisera hur man kommer att se ut i framtiden, något som Elin Helander håller med om.

– Tänk på på exakt hur vill ha det om ett år, om fem år, om tio år. Gör drömmen så konkret som möjligt.

Spara tillsammans

Att spara tillsammans kan också vara ett bra sätt att inspirera varandra till att lägga undan mer pengar.

– Sätt upp sparmål tillsammans med vänner, med din partner och med familjemedlemmar. Gör vi det så kan vi också ”smitta” varandra med bra ekonomiska beteenden.

Fastna inte i extremfällan

Att sätta upp realistiska mål är ett sätt att nå målen. 

– Det är vanligt att man tänker att ”nu jäklar ska jag spara 8.000 kr i månaden, jag ska sluta shoppa”. Det kommer förmodligen funka i ett par månader, sen kommer man att tänka att sparande är tråkigt. Det är mycket bättre att lägga upp ett sparande som är mindre men som håller över tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer