Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”EU har kommit ifatt och nästa sprungit förbi Sverige.” Hör miljökonsulenten Magnus Nilsson om de svenska klimatmålen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Expertgrupp: Svenska klimatmålen kan slopas

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges klimatmål har blivit irrelevanta och kan överges efter att EU tagit fram ny klimatlagstiftning, enligt en ny rapport som släpptes under onsdagen.

– Ja, man skulle kunna överge de målen, det skulle inte hända så mycket, säger Magnus Nilsson, miljökonsult och rapportförfattare.

Redan för två år sedan antog EU en ny klimatlag som säger att unionen ska minska sina utsläpp med 55 procent till 2030 jämfört med 1990. 2050 ska EU vara klimatneutralt.

Dras inför EU-domstol

Nu har ny klimatlagstiftning bestämt hur målen ska nås – och det här ritar om kartan för svensk klimatpolitik. Detta enligt en rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi (ESO) som verkar under finansdepartementet.

Klimatkrisen

– EU har kommit ifatt och nästan sprungit förbi Sverige, så de svenska klimatmålen driver inte längre den svenska klimatpolitiken – den drivs av EU-lagstiftningen i första hand, säger Magnus Nilsson som också förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Stockholms region.

Om Sverige misslyckas med att leva upp till EU-kraven kan man dras inför EU-domstol och tvingas att betala stora böter.

”Nationella klimatmål kan ändå vara bra”

De svenska klimatmålen antogs av Sveriges riksdag 2017 – alla partier var positiva förutom SD. Enligt målen ska Sverige ha nettonollutsläpp år 2045 och redan vid 2030 ha minskat utsläppen från vägtrafiken med 70 procent jämfört med 2010. 

Även om de svenska målen blivit tandlösa, menar Magnus Nilsson att de skulle kunna spela roll.

– Det kan vara bra att ha nationella mål för att samlas kring och konkretisera för svenska folket och företag, men det kommer inte i sig att driva fram lägre utsläpp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet