Foto: TT

Extra pengar till förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

S-MP-regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att förlossningsvården ska få 500 miljoner kronor extra i den kommande vårbudgeten, rapporterar SR Ekot.

Pengarna kommer att gå till förlossningsvård och vård av förlösta kvinnor. Det handlar om en engångssumma, som kommer utanpå de omkring 400 miljoner som tidigare satsats på stöd till förlossningsvården.

– Vi har tidigare fått igenom en satsning på 400 miljoner till förlossningsvård. Nu kommer den här satsningen på 500 miljoner. Vi har ännu inte förhandlat detta med regeringen, men vi vill att satsningen blir permanent, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till TT.

”Vi ser behov av fortsatta investeringar i förlossningsvården för att alla blivande föräldrar ska kunna ges en trygg vård, och för att de som arbetar i vården ska kunna få vettiga förutsättningar att ge den vård patienterna behöver” kommenterar sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Fördelas efter folkmängd

Pengarna betalas ut under 2017, men får användas såväl 2017 som 2018. Tillskottet kommer att fördelas mellan landstingen efter befolkningsmängd.

– Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt till Ekot.

LÄS MER: Kvinnor pressar politikerna

I dag träffar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) representanter från sju landsting för att prata om förlossningsvården.

LÄS MER: Massiv respons efter rapportering om förlossningsskador

Myndigheten för Vård- och Omsorgsanalys har fått i uppdrag att följa och analysera satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningsskador

Mer i ämnet