Foto: TT

Ökade försvarspengar klara före u-båtsspaningen

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret får mer pengar i budgeten men insatsen i Stockholms skärgård har inte påverkat, kommenterar SVT:s Mats Knutson.

I budgetförslaget som finansminister Magdalena Andersson presenterade i dag får försvaret 680 miljoner extra under 2015.

Under 2016 blir det 800 miljoner i extra pengar. För 2017 blir det 1,24 extra miljarder och 2018 blir extratilldelningen 1,44 miljarder kronor.

Den borgerliga majoriteten i försvarsberedningen ville i våras öka försvarsanslagen successivt så att de 2018 var 1,1 miljarder högre än i dag. Socialdemokraterna ville då lägga sig ännu högre, på 1,9 miljarders höjning 2018. För det året blir det alltså i budgeten mindre än i S-förslaget från i våras.

Regeringen vill också att två miljarder mer läggs på materiel till försvaret. Pengarna ska användas till de ökade kostnader som uppstått sedan Schweiz bestämt sig för att inte köpa några Jas-flygplan. Pengarna ska användas för att köpa och utveckla Jas-plan.

Insatsen i skärgården har inte påverkat

Den intensiva insatsen av svensk militär i Stockholms skärgård de senaste dagarna har inte påverkat budgeten och den ökade försvarssatsningen. Det menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson.

– Regeringen ger ett nytt besked. Man höjer först anslaget med 680 miljoner kronor, sedan sker det en upptrappning till 1,4 miljarder 2018. Det är något mer än vad försvarsberedningen kom överens om i våras, men vi ska komma ihåg att den möjliga u-båtskränkningen inte har påverkat budgetarbetet. Det var klart redan när larmet kom i fredags, säger han.

– Men i vår har vi ett försvarspolitiskt beslut som ska tas och då kommer ju alla de här incidenterna vi har sett den senaste tiden, framförallt ryska flygincidenter och utvecklingen i Ukraina, påverka detta. Vi kommer då sannolikt få högre anslagshöjningar än vad politikerna tidigare har talat om.

Kustbevakningen drar tillbaka varsel

Även kustbevakningen får mera pengar i budgeten genom två engångstilldelningar – 56 miljoner redan i år och 20 miljoner 2015, rapporterar SVT:s Östnytt. För 2016 och framåt utökas Kustbevakningens budget med 67 miljoner kronor. Det är hälften av det belopp som myndigheten tidigare har äskat.

Den ökade tilldelningen gör att de varsel om uppsägningar av 125 personer som tidigare lagts nu dras tillbaka. Planerna på att lägga ned sju kuststationer stoppas också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet