Statlig leverantör höjer priserna på bland annat handdesinfektion. Foto: Claudio Bresciani/TT

Extrema prishöjningar på hygienprodukter

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på hygien- och städprodukter har höjts med drygt 900 procent av en av statens stora leverantörer, som nu hävdar ”Force majeure” mot gällande ramavtal. Orsaken är den enorma efterfrågan och materialbristen som får priserna att skena, skriver Dagens Nyheter.

Det är bolaget Procurator Sverige AB som nu gör de kraftiga prishöjningarna på bland annat filtrerande halvmasker, skyddsdräkter, vissa skyddsglasögon och visir och yt- och handdesinfektion, rapporterar Dagens Nyheter. Företaget har hävdat force majeure, ett slags undantagstillstånd som gör det möjligt för leverantören att frångå det ursprungliga avtalet.

Tiofaldig ökning

Statens inköpscentral, som samordnar de statliga ramavtalen, har accepterat höjningen som gör att myndigheter nu tvingas betala upp till tiofaldigt högre priser. Även SKL Kommentus inköpscentral som samordnar för Sveriges kommuner och regioner har godkänt prisökningarna.

– Här är det utbud och efterfrågan som gäller, produkterna finns inte att få tag på om man inte är med och betalar, säger Olof Molander, affärsområdeschef för ramavtal på SKL Kommentus inköpscentral, till DN.

Stora materialbrister

Tidningen har tagit del av en prislista som exempelvis visar att en flaska med handdesinfektion har höjts med drygt 900 procent från 6,81 kronor till 70,08 kronor per flaska.

Procurator Sverige AB skriver i ett mejl till Kammarkollegiet, som driver Statens inköpscentral, att efterfrågan på produkterna har förändrats dramatiskt på grund av coronaviruset. Uppgifter till DN gör gällande att det också är stora brister på material till produkttillverkningen.

Leverantörerna har i sin tur fått höjda priser från sina underleverantörer. Även transportkostnader har ökat kraftigt när produkterna nu flygs in till Sverige.

Procurator Sverige AB skickade på fredagkvällen ut ett pressmeddelande enligt vilket de hävdar att prishöjningen inte är för att tjäna pengar, utan för att täcka ökade kostnader från leverantörer samt att täcka de kostnader som tillkommit man söker vägar för att få tag på större leveranser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.