På webbplatsen Gangrape Sweden hängdes människor dömda för brott ut med namn målnummer samt en uppdelning mellan ”svensk” och ”icke svensk”. Foto: TT

Extremhögersajt hängde ut rekordmånga – stängdes ner efter polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema sajten Gangrape Sweden har hängt ut över 80.000 personer som dömts för brott. Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har nu sajten stängts ned.

– Det finns starka skäl att tro att det var den här polisanmälan som fick dem att tänka efter och inse att det inte är gångbart att driva en verksamhet som innebär brottsliga metoder säger Robin Enander på Juridikfronten, som står bakom anmälan.

Server i USA

På sajten Gangrape Sweden hängdes människor dömda för brott ut med namn målnummer samt en uppdelning mellan ”svensk” och ”icke svensk”.

Uppgifterna i registret kom från den nazistiska nätpublikationen Nordfront. Sedan den ideella föreningen Juridikfronten, som jobbar mot nationalistiska krafter på nätet, anmält uthängningen av 83.656 personer, den största någonsin, så har Gangrape Sweden stängts ned. På sajten står nu endast texten ”Main. No news yet”.

140.000 straffbeslut

Juristen Ängla Eklund  som är ordförande för organisationen Institutet för juridik och internet, säger att det är ett speciellt fall eftersom det rör sig om ett så stort register med 140.000 sökbara uppgifter om lagöverträdelser från åren 2004-2014. Att sidan nu är nedstängd borde inte utgöra ett skäl till att polisen inte går vidare med utredningen.

– Den har varit uppe och ett brott har med stort sannolikhet begåtts, det är allvarligt att före register med som rör lagöverträdelser. Jag hoppas att även polisen förstår hur allvarligt det här är och att de går vidare och hittar personerna bakom sidan så att åtal kan väckas, säger hon.

Server i USA

Juridikfronten har anmält sajten för brott mot Personuppgiftslagen. Enligt PUL är det som huvudregel förbjudet för andra än myndigheter att behandla personuppgifter om lagöverträdelser. Sidan har legat på en server i USA, vilket kan innebär att man också brutit mot lagen som säger att man inte, utom i vissa fall, får överföra personuppgifter till tredje land. Dessutom kan de som blivit uthängda anmäla sidans ansvariga för förtal.

– Sajten finns nedsparad så det är nog inga problem för polisen, om man skulle hitta en potentiell gärningsperson, att styrka brott. Vi tycker det viktigaste är att det här materialet har försvunnit från internet. Förhoppningsvis inser de som står bakom att de i framtiden måste bedriva sin politiska opinionsbildning i enlighet med lagen, säger Robin Enander.

SVT Nyheter har inte kunnat utröna vilka som står bakom sajten Gangrape Sweden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.