Extremt ovanligt att Skogsstyrelsen stoppar föryngringsavverkningar

Publicerad

Det är mycket ovanligt att tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen går in och stoppar anmälda avverkningar av miljö- eller skogsvårdskäl, visar siffror SVT Nyheter tagit del av. Föryngringsavverkning är den absolut vanligaste avverkningsmetoden, och miljöorganisationen Skydda skogen är kritisk.

– Det är väldigt många avverkningar som bara trillar igenom systemet, säger Lina Burnelius, projektledare och internationell koordinator på organistationen.

Skogsstyrelsen är den tillsynsmyndighet som ska kontrollera att lagar och regler följs enligt skogsvårdslagen och miljöbalken, bland annat när det gäller artskydd.

Under 2020 fick myndigheten in 66 674 anmälningar om avverkning från skogsägare och skogsbolag, varav 63 973 var föryngringsavverkningar.

Föryngringsavverkning innebär att man avverkar träden i ett äldre bestånd. Det är en kritiserad skogsbruksmetod, där endast några få träd lämnas kvar.

”Oskyddad skog kommer försvinna”

Från att anmälan kommer in till Skogsstyrelsen har myndigheten sex veckor på sig att kontrollera och agera. Enligt miljöorganisationen Skydda skogen slinker därför många avverkningsanmälningar som borde stoppas igenom.

– Det är väldigt många avverkningar som bara trillar igenom systemet, säger Lina Burnelius, projektledare och internationell koordinator på Skydda skogen.

– Om vi fortsätter på inslagen bana så kommer i princip all oskyddad skog utanför skyddade områden och reservat vara borta inom maximalt två decennier.

Utgångsläget inte att stoppa

Av de nära 67 000 anmälningarna om avverkning som inkom i fjol gjorde Skogsstyrelsen knappt 2 500 fältbesök innan avverkning – och ingrep och stoppade avverkning i 508 fall.

Samtidigt är utgångspunkten att tillsynsmyndigheten ska utgå från att avverkningen är tillåten.

– Lagstiftningen och politiken är sån att markägaren får avverka sin skog. Det är inte ett utgångsläge att vi ska stoppa, vi ska kontrollera att de utförs i enlighet med gällande lagstiftning, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Nyheten i siffror

Totalt gjordes 66 674 anmälningar om avverkning till Skogsstyrelsen år 2020, varav 63 973 var föryngringsavverkningar.

Antal hektar föryngringsavverkning: 252 670.

Fältbesök från Skogsstyrelsen före avverkning: 2 457.

Totalt antal förbud: 508 (varav 469 förbud enligt Skogsvårdslagen §30, 34 förbud enligt Miljöbalken 12:6 och 5 förbud enligt Miljöbalken 26).

Statistiken omfattar inte fjällnära skog eller rennäring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.