Ännu har vi högsommar i landet. Foto: TT

Varma vädret på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Nu gäller det att ta vara på dagarna.

– Det är snart dags att ta fram regnkläder och gummistövlar igen, konstaterar SVT:s meteorolog.

Just nu är det många som njuter av det vackra sommarvädret och det gäller att passa på. På måndag blir det regn och medeltemperaturer under det normala. Lapplandsfjällen kan till och med få minusgrader.

Men ännu har vi högsommar i landet. De högsta temperaturerna under fredagen kommer södra Norrlandskusten och Upplandskusten att få med omkring 30 grader eller mer.

– Det är tio grader över den normala medeltemperaturen, säger Deana Bajic som är meteorolog på SVT.

Tropiska nätter

Under natten mot fredagen hade vi även en så kallad tropisk natt, över 20 grader, på minst två platser. Kuggören i Hälsningland och i Sundsvall i Medelpad.

Natten till lördag kan de tropiska nätterna sprida sig. Särskilt där det under dagen varit temperaturer uppemot 30 grader.

Risk även för tålig hy

Sol och värme ökar också risken för att få strålskador av solen. Just nu är ozonlagret relativt tunt i Sverige och solen är lika stark som vid Medelhavet.

Meteorolog Deana Bajic uppmanat alla att skydda sig. Även de med mörk hud kan få hudcancer.

– Att man inte blir röd betyder inte att man inte skadas av strålningen.

Att enbart vara under ett parasoll på stranden räcker inte som skydd. Enligt Deana Bajic kommer 50 procent av strålningen igenom trots skuggan.

– Är man i vattnet släpps också strålningen igenom, man tänker kanske inte på det, tillägger hon.

Regn och kall luft

För den som inte gillar stark sol och hög värme kommer snart annat väder.

Redan på fredagskvällen strömmar kall luft ner över norra Norrland med regn och skurar. Under lördagen fortsätter den kalla luften neråt över landet.

Mitt på dagen på lördag sjunker temperaturerna i södra Norrland en aning till 20-25 grader. Längre söderut är hetluften från Europa fortfarande kvar och Skåne, Blekinge, kalmar och Kronoberg får ännu en dag med temperaturer runt 30 grader.

I Svealand som befinner sig i området mellan de olika vädersystemen blir det risk för åska och skurar.

Snö i fällen

På måndag är den varma luften ett minne blott och kall luft och ett kraftigt regn drar in över i stort sett hela landet. Temperaturerna kommer då att ligga under det normala för årstiden.

Stockholm kommer att få omkring 15 grader. I Lapplandsfjällen kan det till och med bli inslag av snö.

Hur vanligt är det med så här kraftiga svängningar i temperaturer?

– Från 30 grader till 15 så snabbt, det är ovanligt, konstaterar SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.