Extremhösten fortsätter i söder – kyligare i norr

Uppdaterad
Publicerad

November har hittills bjudit på ovanligt varma temperaturer. I norr är nu kyligare väder på ingång men i söder ser det milda vädret ut att stanna.

– Hittills har det varit väldigt extremt i november och det är fortsatt mildare än normalt i nästan hela landet, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Skulle månaden fortsätta i den här stilen skulle det vara på väg mot en rekordvarm november.

– Vi är upp och nosar på ett rekord men det är för tidigt att säga. Det ska mycket till för att det inte ska komma någon kyla under hela november.

Slut på värmen i norr

I norra Sverige blir det kyligare på fredag.

– Då kommer det in kyla västerifrån och det blir snö eller blötsnö från norra Dalarna och norrut, säget Per Stenborg.

Tidigt nästa vecka letar sig kylan ännu längre ned och det ser ut att bli snö från Värmland, Dalarna och Hälsingland och norrut.

I söder fortsätter dock de milda temperaturerna. I helgen, särskilt under söndagen, ser det också ut att bli soligt på många håll både i söder och i norr.

Gräset växer fortfarande

Den milda hösten har gjort naturen något förvirrad. Inslag som vi annars förknippar med vår och sommar frodas – trots att vi nu är en bit in i november. SVT:s tittare har skickat in bilder på vitsippor, blåsippor, smultron och bin.

– När det är 5-7 grader så växer fortfarande gräset, så i Götaland växer det fortfarande, säger Per Stenborg.

Men att vädret just denna månad är lite oberäkneligt är egentligen inget ovanligt, säger SVT:s meteorolog:

– November kan vara väldigt varierad, det är höstens motsvarighet till april!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.