Foto: Grafik: SVT Nyheter

Få döms för fusk med p-tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Trots det omfattande fusket med bland annat falska parkeringstillstånd för rörelsehindrade är det ytterst sällan någon fälls i domstol. Det visar SVT Nyheters granskning.

SVT Nyheter har kunnat visa att fusket med handikapptillstånd för parkering är mycket omfattande. SVT:s sammanställning av uppgifter från Sveriges tre största kommuner visar att det för tillfället sannolikt finns ett tusental falska utländska tillstånd i omlopp.

Men när SVT gör sökningar i våra två databaser med juridisk information hittar vi bara två domar från de senaste tre åren. En civilanställd inom polisen i Malmö dömdes ifjol till dagsböter för att ha använt en annan persons spärrade handikapptillstånd.

Fusket med handikapptillstånd

Till det kommer att en specialistläkare i Stockholm som nu i sommar dömdes för att han kopierat och använt sin pappas tillstånd.

Skyller på andra

Den som förfalskar ett tillstånd eller använder ett förfalskat tillstånd kan dömas för brott. Då handlar det om urkundsförfalskning eller så kallat brukande av falsk urkund. Om man använder ett riktigt tillstånd som tillhör någon annan kan man dömas för missbruk av urkund.

Men det är svårt att i domstol bevisa vem som gjort vad och att det finns uppsåt. När SVT konfronterat till exempel personer utan funktionshinder som parkerar på handikapprutor med andras tillstånd hänvisar de alltid till någon annan person.

– Jag tycker man ska vara hårdare med att döma folk. Det ska kännas att det inte lönar sig att fuska, säger Annika Nymansson, som själv sitter i rullstol och ofta har svårt att hitta ledig handikapparkeringsplats.

Riskfritt fuska med tillstånd

I Malmö, Göteborg och Stockholm finns i dag cirka 10.400 handikapptillstånd. Trots det omfattande fusket återtar kommunerna bara något enstaka tillstånd varje år på grund av missbruk. Malmö har just nu bara ett enda indraget tillstånd som återtagits för att det använts på fel sätt.

I Stockholm har enligt trafikkontoret ett eller två tillstånd dragits tillbaka på grund av missbruk.

I Södertälje däremot har kommunen under våren gjort en särskild satsning tillsammans med polisen och kronofogden. På kort tid har ett 20-tal tillstånd återkallats.

Vill se nationellt spärregister

De handläggare som SVT har talat med i kommunerna är mycket frustrerade över att det är så svårt att komma åt fusket. Flera påtalar avsaknaden av ett nationell spärregister.

Ett hundratal svenska kommuner samarbetar med ett register för bland annat stulna och spärrade tillstånd vilket gör det enklare att upptäcka ogiltiga svenska handikapptillstånd. Men i och med att majoriteten av de svenska kommunerna inte är med är registret bristfälligt.

EU-tillstånd populära

EU:s regler för den gemensamma marknaden är ytterligare ett problem. Just förfalskade EU-tillstånd från Polen har nu blivit ett av de mest populära. De kan utfärdas av olika kommuner och de ser ut på olika sätt vilket gör dem väldigt svåra att kontrollera.

Dessutom gäller ett EU-tillstånd i hela EU.

Så känner du igen ett falskt tillstånd

1. Avsaknad av eller felaktigt hologram.

2. Text ska finnas på alla EU-språk.

3. Färgranden ska gå från rött till blått.

4. Serienumret ska se ut på ett bestämt sätt. Till exempel sista bokstaven ska vara F (förare) eller P (passagerare).

5. De första siffrorna i serienumret visar vilken kommun som utfärdat det.

6. Lamineringen är slarvig. Här ska det vara runda hörn.

7. Tillståndet ska ha ett giltighetsdatum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fusket med handikapptillstånd

Mer i ämnet