Regeringen storsatsade 2015 på extratjänster inom välfärden för att få långtidsarbetslösa i arbete. Foto: TT

Få extratjänster till nyanlända

Publicerad

Trots regeringens storsatsning har mer än hälften, 154 av Sveriges 290 kommuner, inga extratjänster till nyanlända. Det visar SVT:s granskning. Nu hoppas arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson få upp tempot.

Sedan sju månader har också nyanlända möjlighet att få regeringens så kallade extratjänster. Men det har gått trögt visar en sammanställning som SVT Nyheter låtit göra. Bara 509 nyanlända har hittills fått en extratjänst, och mer än hälften av alla kommuner har inte en enda extratjänst till nyanlända.

LÄS MER: Många i kö till få extratjänster

Regeringen storsatsade 2015 på extratjänster inom välfärden för att få långtidsarbetslösa i arbete. Och i höstas utvidgades reformen så att även nyanlända det vill säga de som haft uppehållstillstånd mindre än två år och är i etableringsfasen, ska kunna få dessa jobb som helt och hållet betalas av staten.

Svårt hitta handledare

Nu när möjligheten funnits i sju månader, har bara 509 nyanlända i hela landet extratjänster. Arbetsförmedlingens statistik för juni månad visar att Stockholm har 24, Göteborg 1 och Malmö 10 platser för nyanlända.

– Naturligtvis kan man inte vara nöjd med 10 extratjänster, säger Malmös kommunalråd Sedat Arif (S).

LÄS MER: Finansministern kräver fler extratjänster

För många kommuner har det varit svårt att hitta personal som har tid att vara handledare. Det har också tagit tid att komma överens med de lokala facken. Men i Malmö finns nu ett lokalt avtal och 200 extratjänster lär vara på gång. Men dessa tjänster ska även alla svenska långtidsarbetslösa vara med och dela på.

Minister: Inte förvånad

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson säger att hon inte är förvånad över att så få nyanlända fått extratjänster, men att hon är frustrerad över att utbyggnaden av extratjänster i stort gått trögt.

Hon har nu gett ”Delegationen för unga och nyanlända” ett utvidgat uppdrag att stärka samarbetet mellan kommun och arbetsförmedling. Hon hoppas att det är nyckeln som krävs för att få upp tempot.

Den 2 november 2015 införde regeringen de så kallade extratjänsterna. Tanken var att de skulle ersätta Fas 3-platserna och målet var 20.000 extratjänster till år 2020.

Den 1 december 2016 blev det möjligt att också erbjuda extratjänster till nyanlända. Sammanlagt finns över 100.000 nyanlända och långtidsarbetslösa i landet.

Den 19 juni 2017 beslutade regeringen att satsa 500 miljoner på ett bonussystem som ska förmå kommuner och landsting att inrätta fler extratjänster. I dag finns sammanlagt 4.289 extratjänster. Regeringens nya mål är att det ska finna 6.500 vid årsskiftet.

Den 1 juli 2017 öppnades det upp för extratjänster inom kultursektorn och ideella föreningar, bland annat inom idrottsrörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer