Få koll på försvarsmaktsövningen Aurora 17

Uppdaterad
Publicerad

Aurora är den största svenska militärövningen på över 20 år. Övningen genomförs i luften, på marken och till sjöss och kostar cirka 580 miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som försvarsmakten brukar spendera på militära övningar under ett år.

Förband från hela Sverige berörs av övningen men de största övningarna kommer att ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg.

Agenda
Foto: SVT Grafik

LÄS MER: Nato-chefen: Gotland är viktigt för Nato

Agenda om militärövningen Aurora 17

I Agenda 10 september intervjuas Nato-chefen Jens Stoltenberg, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Jan Björklund (L) om militärövningen Aurora 17. Se programmet klockan 21.15 på SVT2 eller i SVT Play.

Det här är Aurora 17

Vad är Aurora 17?

Det är en försvarsmaktsövning och den största nationella övningen på över 20 år. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män kommer att delta, bland annat från myndigheter och från Hemvärnet.

1.500 utländska deltagare ur förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Lettland, Litauen, Norge och USA medverkar också. Kostnaden för övningen uppgår till nära 580 miljoner kronor. Det är cirka 220 miljoner kronor mer än vad som normalt brukar spenderas på militära övningar per år.

Kommer jag att märka den?

Förband i hela Sverige berörs men de största övningarna kommer ske i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. 

(Karta: Här genomförs övningen)

Tycker alla att det här är en bra grej?

Sju av åtta partier är för Aurora 17 och menar att övningen kan stärka Sveriges förmåga vid ett angrepp samtidigt som den fördjupar det militära samarbetet med andra länder, som till exempel USA. Vänsterpartiet och fredsorganisationer som Svenska Freds menar dock att övningen bidrar till att trappa upp konflikten med Ryssland. De varnar för en spiral av kapprustning och militärövningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet