Få företag söker stöd för inställda resor

Publicerad

Det är få företag som söker stöd för att kunna återbetala sina resenärer för inställda resor under pandemin, trots att kunder fortfarande väntar på att få tillbaka sina pengar. Bara 90 av de 675 miljoner som regeringen avsatte för det så kallade paketreselånet, har utnyttjats.

– Tåget har redan gått, företag har redan fått ta dyra banklån eller eget kapital för att återbetala kunden och nu återstår bara ett fåtal. Och när det väl kommer är det felriktat, det gynnar dem som inte har återbetalat medan de som har skött sig och betalat tillbaka inte kan söka lånet, säger Didrik von Seth, generalsekreterare Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Resebranschen har ända sedan förra våren efterlyst riktade pengar till företag som har svårt att betala sina kunder för inställda resor under pandemin. När pengarna väl kom ett år senare var det bara 35 arrangörer som sökte regeringens förmånliga lån.

Totalt kom det in ansökningar för 155 miljoner kronor, varav max 90 miljoner kommer beviljas. Långt ifrån de 675 miljoner kronor som regeringen avsatte för lånet, baserat på vad branschen uppskattade skulle krävas.

Skickat brev till regeringen

Branschföreningen vill nu att regeringen öppnar upp för en ny ansökningsperiod där lånevillkoren lättas upp – så att fler resebolag kan få stöd för att återbetala sina kunder.

– Vi har skickat brev till regeringen och föreslagit att arrangörer kompenseras för hemtagningar av strandade resenärer när krisen började. Det är rimligt att de som har gjort rätt för sig och betalat tillbaka till resenärerna på annat sätt ska kunna ta del av lånet. Och inte minst för resor som har skjutits upp, till exempel sportevenemang, om de skjuts upp igen, säger Didrik von Seth.

Näringsministern: Utesluter inga åtgärder

Men näringsministern är nöjd eftersom det nya lånet trots allt innebär att 7 000 resenärer nu kommer kunna få sina pengar tillbaka.

– Det är inte meningen att det här ska vara ett förstahandsalternativ. Inställningen är att företagen så långt det är möjligt ska kunna klara av det här själva, säger Ibrahim Baylan.

Kommer ni öppna upp för en ny ansökningsperiod och lätta på kraven?

– Eftersom vi fortfarande är mitt inne i den här pandemin så utesluter jag inte några åtgärder. Men man vore ju oärlig om man sa att alla går skadefria ur den här krisen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.