Få tror att facket kan hjälpa till att höja lönen

Uppdaterad
Publicerad

Det är den enskildes prestation och förmåga att löneförhandla som räknas när det gäller att höja lönen, inte vad exempelvis facket gör. Det anser i alla fall de som har arbete.

Att höja sin lön är många gånger svårt och det kan upplevas som jobbigt att behöva skryta om sig själv inför arbetsgivaren. Men enligt en undersökning som företaget Silentium låtit göra, där drygt 1.100 personer intervjuats, så anser de anställda att det viktiga är att göra ett bra jobb för att få upp lönen.

-Tre utav tio av de tillfrågade tror att det som främst påverkar lönen är den egna prestationen, plus förmågan att förhandla om sin lön, säger Johan Talenti, vd för Silentium.

Har du lyckats få upp lönen?

-Ja, jag tycker att jag har fått upp den ganska bra hittills, säger Karin Techel.

Varför tror du att du fick det?

-Jag lyckades nog ha en inte alltför hög ingångslön, så det var lätt att höja, säger hon och skrattar.

Bara en av tio anser att lönen påverkas av fackets förmåga att löneförhandla, vilken utbildning du har, eller politiker som sänker skatten.

Stockholms stad är med sina cirka 40.000 anställda en av landets största arbetsgivare. Ledningen där anser att det viktigaste för lönesättningen är att medarbetaren gör ett bra jobb.

-Den anställde ska ju alltid marknadsföra sig själv i en löneförhandling. Men ytterst handlar det ju om att sätta lönen på de individuella prestationerna, så det är det som alltid står i centrum, säger Pontus Sjöstrand, förhandlingschef Stockholm stad.

Andreas Björklund

andreas.bjorklund@svt.se

Linda Bock

linda.bock@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.