Pathawee Ratanasang (MP), Ayman Fares (S) och Hugo Hobring (SD). Foto: SVT

Så vill unga politiker få ungdomar engagerade i politiken

Uppdaterad
Publicerad

De företräder tre olika partier men de har något gemensamt som gör att de sticker ut bland andra politiker. Hugo Hobring, Pathawee Ratanasang och Ayman Fares är unga politiker – en underrepresenterad grupp i kommunfullmäktigeförsamlingarna runt om i landet.

– Det som fick mig att engagera mig som politiker var att jag såg ett överflöde av medelålders män. Kollar man statistiskt sett till partiledarna så är de flesta män och över 50. Jag tycker politiken ska vara en spegel av samhället, säger Hugo Hobring (SD), 20 år, kommunfullmäktigekandidat i Sölvesborg.

Utgör nio procent

Unga politiker är underrepresenterade bland kommunfullmäktigeledamöter runt om i landet. Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån är nio procent av ledamöterna i kommunfullmäktige i åldersgruppen 18-29 år samtidigt som åldersgruppen utgör 20 procent av befolkningen.

Val 2018 – #dinröst

– Det kan upplevas väldigt fyrkantigt och byråkratiskt. Det tar väldigt lång tid att förändra ett samhälle och det kan nog skrämma iväg många unga. Man känner inte att politiken är så nära den som den kanske är i många fall, säger Ayman Fares (S), 19 år, som också kandiderar till kommunfullmäktige i Sölvesborg.

”Unga röster fattas”

Hugo Hobring (SD) tror att det handlar om att ungdomarna inte känner att partierna är inriktade på frågor som rör dem.

– Det är inte så att ungdomar är särskilt ointresserade av politik, det handlar om att de har dåligt förtroende för partierna. De ungas röster kommer inte med så mycket i partipolitiken, säger han.

Ger andra perspektiv

Pathawee Rattanasang (MP), 22 år, också kandidat till kommunfullmäktige i Sölvesborg, började intressera sig för politik när han var 18 år. Att unga representeras i kommunfullmäktige tycker han är mycket viktigt då de kan bidra med andra perspektiv.

– Personer i olika åldrar har olika erfarenheter av livet. De flesta unga går i skolan eller har precis börjat jobba, det är lite annorlunda än någon som är 40-50 år. De ser kanske andra problem i samhället som andra inte upptäcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet