Foto: Scanpix

Facebook försvarar att chattar blir avlyssnade

Uppdaterad
Publicerad

Facebook slår nu tillbaka mot kritiken från de nordiska datamyndigheterna om att privata chattar till viss del avlyssnas.

Nyheten att Facebook lagrar privata chattar och söker efter vissa ord bland användarna har fått datainspektionerna i de nordiska länderna att undersöka om Facebook bryter mot lagen. Nu försvarar sig företaget mot myndigheternas ifrågasättande av metoderna.

-Det rör sig bara om en liten del av trafiken, säger Thomas Myrup Kristensen, policychef för Facebook i Norden, till SVT Nyheter om kritiken av övervakning av privata chattar.

-Det är ett system som är inriktat på att leta efter den lilla del av mänskligheten som dessvärre har en böjelse för att missbruka barn. Den vanliga användaren av Facebook har inget att oroa sig för, säger Myrup Kristensen.

Björn Erik Thon, generaldirektör för datainspektionen i Norge kallade i en intervju med SVT Nyheter Facebooks agerande för ”väldigt problematiskt” och ”antagligen olagligt”.

Thomas Myryp Rasmussen försvarar företagets agerande och säger att det inte handlar om att snoka efter vad deras användare har för sig, utan att det handlar om att leta efter information när man misstänker att ett brott har skett eller är på väg att ske.

Vad gör ni om datainspektionen kommer fram till att vissa av era funktioner är olagliga?

-Nu ska vi ha en dialog med de nordiska datasäkerhetsmyndigheterna. Vi har haft en konstruktiv dialog tidigare och det hoppas vi ha nu också. Sedan får vi se vad som händer. Vi tror att våra system är helt lagliga och till glädje för användarna.

Hur vet man som användare vad ni gör med informationen?

-Vi är ett företag som lever på att människor har tillit till att vi behandlar deras upplysningar på ett förnuftigt sätt. Det är Facebooks kärna. 

Kommer ni hantera användarnas information annorlunda i framtiden?

-Vi har inga omedelbara planer. Vi vill utveckla vår tjänst som alla andra internetföretag och det tillkommer säkert nya funktioner. Skulle det uppkomma frågor av teoretisk karaktär tar vi gärna en dialog med myndigheter och experter som är intresserade av de frågorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.