Facebook höjer temperaturen

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks tre serverhallar i Luleå kommer att släppa ut enorma mängder värme som inte ska återvinnas. Värmen kommer från tusentals datorprocessorer som förbrukar lika mycket ström som 40 000 villor.

Det mesta av värmen måste ventileras bort för att processorerna ska fungera.

Värmen som släpps ut kommer att höja omgivningstemperaturen med 1-4 grader, 100-200 meter utanför hallarna.

-Med den tekniska lösning som kunden valt går det inte att återvinna värmeenergin, säger Erik Nerell vid NCC till tidningen Byggindustrin i sitt kommande nummer.

Tredje anläggningen

NCC bygger serverhallarna tillsammans med det amerikanska företagen DPR Construction och Fortis Construction som byggt Facebooks serverhallar i USA.

NCC tänkte till att börja med att det vore en spännande möjlighet att tillvarata överskottsvärmen.

-Men de hade redan bestämt att kylningen skulle se ut på ett visst sätt. Det här är den tredje anläggningen de bygger, de har byggt en i Oregon, en i North Carolina, det här är trean, det är kopior man ska ha, tre hubbar i världen där man driver sin datatrafik, säger Erik Nerell till TT.

-Kan vi få vara med längre fram och bidra med lösningar som gör att det går att ta vara på överskottsvärmen så är ingen gladare än kunden, säger han.

Ser ingen användning

En mindre del av överskottsvärmen kommer att tillvaratas och användas för att värma upp kontorsutrymmen i hallarna.

När Facebook fick tillstånd att bygga de tre serverhallarna på Porsön i Luleå ställde länsstyrelsen krav på att företaget skulle upprätta en plan för att hushålla med energianvändningen. Något krav på att all överskottsvärme ska tillvaratas ställdes inte.

Facebook ser inte någon tänkbar användning av överskottsvärmen. Behovet av fjärrvärme är redan tillgodosett i Luleå, och det finns inte plats för exempelvis växthus eller andra industrier nära serverhallarna.

TT

Yta som tolv fotbollsplaner

Facebook planerar att bygga tre serverhallar i Luleå, varav den första byggs just nu.

Hallarna blir nätjättens tredje datacenter, det första utanför USA.

Totalytan för de tre hallarna motsvarar i det närmaste ytan på tolv fotbollsplaner.

Investeringskostnaden beräknas till tre-fem miljarder kronor.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.