En av de nya funktionerna Facebook infört så att uppdateringar från fan-sidor ska synas i nyhetsflödet. Foto: Skärmdump

Efter kritiken – nu ändrar Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Facebook har under de senaste dagarna rullat ut flera förbättringar för de som vill ta emot uppdateringar från sidor de ”gillat”, efter mycket rabalder kring att man tidigare ”skruvat” ner möjligheterna för fan-sidor att nå ut i Facebook-användarnas nyhetsflöde till förmån för de egna annonserna.

Det är inte alla användare som har tillgång till de nya funktionerna ännu, men flera engelskspråkiga användare rapporterar ett nytt meny-val till vänster i menyn. Där står nu ”Pages Feed”, ungefär ”Sidflöde”, strax ovanför menyvalet ”Gilla sidor”.

I det flödet ska man nu kunna ta emot alla uppdateringar från sidor man gillat. Även om meny-valet ännu inte finns intill just ditt Facebook-flöde kan man klicka här eller skriva in adressen facebook.com/pages/feed för att komma åt uppdateringarna från alla sidorna man gillat (om man är inloggad på Facebook).

SVT granskar Facebook

Facebook har fått ta emot mycket kritik för vad många uppfattade som ett slags lurendrejeri: att man ville ha betalt för att uppdateringar från fan-sidor skulle nå ut i samma utsträckning som innan man började införa betalannonser i nyhetsflödet.

Ny funktion under ”Gilla”-knappen

Även under knappen ”Gilla” finns nu ett nytt alternativ: ”Ta emot aviseringar”. Efter att man klickat på en ”Gilla”-knapp kan man låta muspekaren ”sväva” ovanför Gilla-knappen och klicka i även ”Ta emot aviseringar” så ska alla uppdateringar visas i ens nyhetsflöde.

Dessa nyheter kommer efter att många sidadministratörer uttryckt missnöje med hur man anser att Facebook medvetet minskat antalet uppdateringar från Facebook-sidor i användarnas personliga nyhetsflöde till förmån för betalda annonser. En kommentator på Inside Facebook frågade sig dock: ”Hur ska vi kunna berätta om den här nya möjligheten för våra fans när våra uppdateringar nu bara når cirka 10 procent av dem?”

Representanter för Facebook har själva kommenterat saken i ett uttalande: ”Vi rullar just nu ut möjligheten för folk att ta emot notifieringar från specifika sidor, från vänner och från publika profiler som de är sammankopplade med. Den här funktionen kommer att hjälpa de som vill hålla sig uppdaterade med människor och saker de bryr sig om mest”.

Så här gör du:

1. För att ta emot uppdateringar från sidor du gillat går du till sidan ifråga och för muspekaren till ”Gilla”-knappen – då dyker flera menyval upp. Välj då ”Ta emot aviseringar” eller ”Get notifications”.

2. För att se alla uppdateringar från sidor klicka på den här länken (efter att du loggat in).

SVT har tidigare rapporterat om utvecklingen exempelvis här.

Så här kommenterar NBC News, Social News Daily och Inside Facebook de nya funktionerna.

Uppdatering 16/11: Facebook har bekräftat den nya funktionen ”Sidflöde” (som man hittar i menyn till vänster på ”dator”-versionen av Facebook) där man säger att alla uppdateringar från de sidor man följer ska finnas med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Facebook

Mer i ämnet