Fackeltåg för metoo kräver förändring

Uppdaterad
Publicerad

Från norr till söder samlas människor i fackeltåg i eftermiddag för att visa att metoo-rörelsen lever vidare. Och för att kräva verklig förändring.

Klockan 15 avgick fackeltåg i omkring 20 städer, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, i en tyst manifestation. Evenemanget kallas ”metoo ljuset på” och både namnet och facklorna symboliserar att frågor om sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

– Förra året fick vi höra alla de här berättelserna och fick en bild av hur många kvinnor som har upplevt det här. Nu är året när vi gemensamt måste göra något åt det, säger Ebba Rosencrantz, som är med och arrangerar fackeltåget i Stockholm.

Inte bli utsatt

Till skillnad från i höstas när det kom nya avslöjanden nästan varje dag så har metoo-rörelsen gått in i en lugnare period nu — en period när vi måste fundera på hur vi går vidare framåt, enligt Ebba Rosencrantz.

– Det behövs mer för att kvinnor inte ska bli utsatta. Det handlar inte bara om att man ska kunna berätta när man blivit utsatt, det handlar om att man inte ska bli utsatt och det är dit vi måste komma nu.

Bakom manifestationerna står fristående volontärer, alltså ingen organisation.

– Så vi är helt obundna, vi gör det som privatpersoner. Och alla är välkomna som vill visa att de stöttar det här, inte bara kvinnor utan även män och icke-binära, säger Ebba Rosencrantz.

Unga kvinnor utsatta

En som ska gå i fackeltåget i Göteborg är IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Hon ser en risk att en del kan se metoo som något tillfälligt för att sedan glömmas bort — samtidigt vill alla som engagerat sig vill se förändring i samhället.

– Man vill se ett ”före” och ett ”efter” metoo och då tror jag att det är jättebra att man gör en manifestation som är öppen för alla, säger Marie Nilsson.

IF Metall har gjort undersökningar bland sina medlemmar där framförallt unga kvinnor uppger att man under senaste året utsatts för trakasserier av olika slag, enligt Nilsson.

– Då känner jag att det är väldigt angeläget att man uppmärksammar den här frågan.

Fackeltåget gick från Slottsparken till Stortorget i Örebro. Foto: Cathrine Gustavsson / SVT
#metoo-manifestation i Helsingborg den 14 januari 2018. Foto: Per Lärka/SVT
Fackeltåget i Umeå samlade 200 personer. Foto: SVT

Fakta: Här arrangeras manifestationer

Manifestationerna arrangeras i bland annat de här städerna:

Göteborg, Karlstad, Örebro, Luleå, Umeå, Ronneby, Strängnäs, Mariefred, Helsingborg, Skellefteå, Östersund, Växjö, Kristianstad, Stockholm, Jönköping, Eskilstuna, Piteå och Sölvesborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.