IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe Foto: Scanpix

Facken: Budgeten glömmer de arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens budget saknar en satsning på ersättning till arbetslösa, som inte har höjts på elva år, enligt fackförbundet IF Metall.

– Det här är rakt igenom en budget som gynnar dem som har det gott ställt, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han anser att regeringen alltför ensidigt lägger det mesta av satsningarna på skattesänkningar och då räcker inte resurserna till att bekämpa arbetslösheten.

Valbudgeten 2014

– Regeringen har gett upp kampen att bekämpa arbetslösheten, säger Thorwaldsson.

Skattesänkningarna slår dessutom orättvist, anser han. En städare med en lön på runt 21 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 180 kronor i månaden. En person som tjänar över 37 000 kronor får en dryg femhundring i sänkt skatt per månad.

IF Metall: Saknar solidaritet

”Om ersättningen följt inflationen skulle de arbetslösa fått 2 200 kronor i månaden. Jag saknar en politik som riktar sig till dem med lägst inkomster och där höjd ersättning direkt ökar konsumtionen och ger fler jobb”, skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar.

Enligt Ferbe har under första halvåret i år 3.500 varit arbetslösa så länge att de förlorat rätten till ersättning.

”Jag saknar en verklig jobbpolitik och politisk vilja, för rättvisa och solidaritet”, skriver han.

”Tål inte både satsningar och skattesänkningar”

Det saknas pengar till högre utbildning, höjd a-kassa och mer resurser till unga som inte klarar skolan i regeringens budget, enligt TCO:s ordförande Eva Nordmark.

”Det är angelägna långsiktiga investeringar som skulle bygga Sverige starkare”, skriver hon i en kommentar.

Hon tillägger att den höga arbetslösheten borde få politiker att fundera på att släppa på överskottsmålet för att kunna kombinera omfattande skattesänkningar med välfärdsinvesteringar.

”Ekonomin tål inte både satsningar och samtidigt skattesänkningar utan att vi får betala surt efteråt i form av åtstramningar eller skattehöjningar eller bådadera”, skriver hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valbudgeten 2014

Mer i ämnet