Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om strejk på Klarna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Facken varslar om strejk på Klarna

Uppdaterad
Publicerad

Facken varslar om strejk på betaltjänstföretaget Klarna. Unionen och Sveriges Ingenjörer lämnade på torsdagseftermiddagen över handlingarna.

”Nu har vi väntat länge nog”, säger Sen Kanner, lokalordförande för Unionen.

Häromdagen lämnade tjänstemannafacken förhandlingarna med Klarna. Kravet är ett kollektivavtal där fackens syfte är likalydande arbetsvillkor som på andra liknande arbetsplatser. Facken har under ett par års tid försökt få till ett avtal, men nu har tålamodet uppenbarligen tagit slut.

Från den 7 november lägger Unionens och Sveriges Ingenjörers medlemmar ned arbetet på Klarnas huvudkontor i Stockholm där det enligt fackets uppgifter jobbar drygt 2 000 personer.

”Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats”, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i en skriftlig kommentar.

Kan utvidga konflikten

Hur många medlemmar facken har vill de inte gå in på. Hotet om strejk är känsligt, med risk för att arbetsgivaren ska sätta press på de anställda. Det är anledningen till att facken inte vill säga något om antalet.

– Facklig tillhörighet är inget arbetsgivaren har att göra med, Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

Det finns en risk för att en eventuell strejk kan bli en väldigt känslig fråga på arbetsplatsen, speciellt med tanke på att många inte är organiserade i facket.

Även arbetet som sådant är satt i blockad. Och facken brukar gärna ta till ytterligare konfliktåtgärder om arbetsgivaren försöker runda strejken.

– Vi har planer på hur det kan eskalera om det skulle krävas, säger Wästfelt.

Inte övertygad

Vd Sebastian Siemiatkowski är långt ifrån övertygad om att ett kollektivavtal är bättre för de anställda än de villkor som de har nu. När förhandlingarna bröt samman förra fredagen skrev han bland annat så här i ett meddelande till personalen.

”Vi tog också upp invändningar som våra anställda har om bristen på bevis att ett tillräckligt stort antal anställda önskar den här förändringen. Tyvärr ville inte facken dela någon sådan information med oss heller”.

En fråga som blev extra aktuell förra året när Klarna gjorde massiva uppsägningar av personal utan att informera den lokala klubben först. För detta har Unionen stämt Klarna inför Arbetsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.