Foto: Adam Wrafter/ TT

Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Unionen stämmer Klarna i Arbetsdomstolen på över en miljon kronor för brott mot medbestämmandelagen, enligt ett pressmeddelande från Unionen.

– Vi stämmer Klarna på ett ovanligt stort skadestånd. Det beror på att stämningen berör ett stort antal medlemmar, säger förhandlingschef Martin Wästfelt i pressmeddelandet.

I våras kom beskedet att omkring tio procent av de 7 000 anställda på Klarna skulle behöva lämna företaget på grund av ett tuffare ekonomiskt klimat. Unionen ska inte ha informerats gällande uppsägningarna eller haft möjlighet att förhandla dem.

– Vi menar att de inte uppfyllt sina skyldigheter i lagen om medbestämmande, säger Martin Wästfelt.

Enligt Unionen är det ovanligt att fackförbund stämmer företag för brott mot lagen om medbestämmande.

– Det beror på att de allra flesta företag i Sverige har kollektivavtal. Och de som inte har det väljer oftast att tolka reglerna som vi gör, säger Martin Wästfelt.

Klarna har två till tre veckor på sig att svara på stämningen. Om parterna inte kommer överens då går ärendet till Arbetsdomstolen.

Klarna skriver i ett mejl till SVT Nyheter att de inte tagit emot något material från Unionen eller arbetsdomstolen och att det därmed vore ”oansvarigt att uttala sig”.

”Faktum är att vi inte mottagit stämningsansökan och därmed naturligtvis inte kan svara på frågor om den”, skriver presschefen Filippa Bolz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.