Bristen på lärare befaras bli större än väntat Foto: TT

Facket: 55.000 lärare saknas 2020

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på lärare i Sverige kommer att bli större än befarat. Det visar nya siffror från SCB och Lärarförbundet.

Redan 2011 varnade Lärarförbundet för den kommande lärarbristen. Då visade siffrorna att 43.000 lärare skulle saknas år 2020. Nu visar reviderade prognoser, baserade på statistik från Statistiska Centralbyrån, att bristen blir högre, 55.000 lärare år 2020 och 65.000 fem år senare. Det gäller om alla lärare ska vara behöriga.

Exakt hur många lärarstudenter som behövs årligen går inte att beräkna, men de omkring 12.000 studenter som börjat det här läsåret räcker inte på långa vägar.

Det är alldeles för få, uppger Lärarförbudnet för SVT Nyheter.

– Det är fortfarande för få som väljer lärarutbildningen och det är för många i yrket som väljer att göra något annat, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Svenska Dagbladet.

Grundskollärare och specialpedagoger är de lärargrupper där bristerna kommer att vara störst, enligt statistiken. Samtidigt uppger Lärarförbundet för SVT Nyheter att gymnasielärarna själva slår larm om att eleverna redan i dag får för lite stöd av specialpedagoger.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tror att lösningen på lärarbristen är högre löner och lättnader av lärarnas administrativa bördor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.