Foto: Johan Nilsson, TT arkiv

Facket om nya SAS-avtalet för piloter: ”Vi är nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på torsdagskvällen meddelade SAS att pilotstrejken är avblåst och att man kommit överens om ett nytt avtal.

– Vi är nöjda med det nya avtalet, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen i Svensk pilotförening.

Sedan strejken bröt ut har närmare 4 000 flygningar ställts in och hundratusentals resenärer drabbats. Förhandlingarna mellan piloterna och SAS pågick i över ett dygn. Det dröjde långt in på torsdagskvällen innan SAS vd Rickard Gustafson berättade att parterna kommit överens, på en presskonferens på huvudkontoret i Solna.

– Jag kan med lättnad informera att vi nu kan lägga den här konflikten bakom oss, sa han.

Det har konflikten handlat om

Konflikten har handlat om att piloterna velat ha mer förutsägbarhet gällande arbetstider, marknadsmässiga löner och samarbetsavtal.

Svensk Pilotförening hade krävt en löneökning på 13 procent för år ett. Nu stannar den sammanlagda ökningen över tre år på knappt 11 procent. Piloter ska också kunna flyga både långa och korta sträckor, enligt avtalet.

– Vi är glada att vi har fått till ett nytt avtal, även om vi är ledsna att det drabbade passagerarna, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande för SAS-sektionen i Svensk Pilotförening.

”En slitsam process”

Schemaomläggningen som man nu fått till gör att andelen piloter med förutsägbara scheman har ökat från 40 till 60 procent med det nya avtalet, enligt Tersmeden.

– Det har varit en slitsam process, men vi är nöjda. Fler piloter kommer nu kunna planera sitt liv och har fått en bättre anställningstrygghet, säger Wilhelm Tersmeden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.