Hör flyganalytikern Mats Hyttinge i Morgonstudion om SAS-strejken. Foto: SVT

Experten om SAS-strejkens prislapp: 50-70 miljoner om dagen

Uppdaterad
Publicerad

SAS-strejken är nu inne på sin femte dag och hundratusentals drabbas dagligen. Ingen lösning på konflikten mellan pilotförbundet och arbetsgivarorganisationen förefaller finnas i sikte.

Konflikten kostar SAS tiotals miljoner om dagen med hundratusentals kunder drabbade. För SAS är den allvarlig på flera sätt, säger flyganalytikern Mats Hyttinge i Morgonstudion.

För det första får det kortsiktiga ekonomiska konsekvenser – strejker är helt enkelt dyra för flygbolaget – men sedan finns det också konsekvenser på längre sikt.

– Det är ju en image-smäll för bolaget. Vem bokar biljetter med SAS till nästa vecka just nu, eller kanske till och med ännu längre fram? Det är en ganska allvarlig situation faktiskt.

50-70 miljoner – om dagen

Hur mycket strejken egentligen kostar SAS i kronor och ören är svårt att säga, säger Mats Hyttinge, men han bedömer det till mellan 50 och 70 miljoner kronor om dagen.

Det är inte heller lätt att säga hur lång strejken kan bli. Det höga tonläget antyder dock att parterna kan få förbereda sig på en utdragen process.

– Men vi närmar oss ju en vecka snart och då börjar det bli kännbart, säger Hyttinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk på SAS

Mer i ämnet