Sekos förbundsordförande Valle Karlsson menar att känslan från medlemmarna är att de inte räcker till. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Pressbild

Fackets varning: “Krisen är verklig”

Publicerad

Personal som slutar och anställda som tvingas se sig om över axeln. Fackförbundet Seko varnar för att platsbristen i Kriminalvården får konsekvenser för de som jobbar i fängelse.
– Krisen vi varnat för är verklig idag, säger förbundsordförande Valle Karlsson.

På mer än vart tredje svenskt fängelse tvingas intagna dela på ett och samma rum. Senast i förra veckan höjde Seko ett varningens finger inför att Kriminalvården sätter in våningssängar i 30 rum på Kumla-anstalten i Örebro.  

– Har man två intagna i samma rum så ökar risken för spänningar. Det är en ökad risksituation som kriminalvårdarna tvingas hantera på ett mindre utrymme, säger Valle Karlsson.  

Problemet finns i hela landet och sätter press på en redan hårt ansatt yrkeskår, menar han. 

– Många av våra medlemmar känner redan att de inte räcker till. Dubbelbeläggningen är en till belastning på en grupp som redan har det besvärligt. 

Varannan utsatt för våld eller hot 

Förra året gjorde Seko en undersökning bland sina medlemmar för att ta reda på hur de upplever säkerheten och miljön i häkten och fängelser. Då svarade hälften att de under det senaste året utsatts för våld och hot i jobbet. 

En majoritet svarade att de tvingas sätta säkerheten åt sidan för att hinna med sitt arbete. 

– Krisen vi varnade för är verklig idag, säger Valle Karlsson. 

“Finns inga förutsättningar”  

Han säger att många av de som jobbar inom Kriminalvården har sökt sig till yrket för att de vill hjälpa människor tillbaka in i samhället, men att de i stället måste ägna sig åt “ren övervakning”. 

Valle Karlsson upplever att personalomsättningen är hög, och att arbetet blir lidande när ny personal måste utbildas. Han delar Kriminalvårdens bild av att det behövs mer resurser.  

– Det handlar om att få anställda att trivas och att vilja vara kvar. Ambitionen att göra ett gott jobb finns där men det finns inga förutsättningar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer