I en rapport från Kriminalmyndigheten skriver myndigheten att möjligheterna till ett meningsfullt återfallsförebyggande arbete undergrävs. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Forskare om platsbristen på fängelserna: ”Det ökar risken för återfall i brott”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har så få lediga platser att myndigheten i vissa fall får svårt att placera fångar utifrån den utbildning eller sysselsättning de anses behöva.

– Det ökar risken för att man ska återfalla i brott, säger Bengt-Åke Armelius, professor i psykologi.

Ett av Kriminalvårdens viktigaste uppdrag är att minska antalet återfall i brott. Men det arbetet riskerar att bli sämre när Sveriges fängelser är överfulla, enligt en rapport som myndigheten släppte i slutet av februari. 

– Fler klienter innebär en ökad risk att de inte får plats på den anstalt där insats kan matchas med behov, säger Hanna Jarl, anstalts- och häktesdirektör på Kriminalvården. 

Viktigt med rätt insatser

Den som placeras på anstalt och vill ändra sin livsstil kan få chans att gå något av Kriminalvårdens behandlingsprogram. Det finns bland annat program för den som vill lämna gängkriminalitet eller drogmissbruk. 

Bengt-Åke Armelius är professor i psykologi och sitter i Kriminalvårdens vetenskapliga råd. Han menar att forskning visar att programmen har effekt. 

– I många fall ser man att det omedelbart får en effekt på det problembeteendet som man har haft i fokus på i programmet. Ju mer specifika problem man har, desto viktigare är det med rätt insatser, säger han.  

Riskerar återfall 

Men alla anstalter har inte alla program, vilket kan skapa problem när den som vill ändra sitt beteende inte får plats på rätt anstalt. 

– När det gäller den grövre brottsligheten är det jätteviktigt. Får man inte rätt plats och rätt program så ger det inte ett bra resultat på sikt. 

Platssituationen inom Kriminalvården påverkar även miljön i vardagen på fängelser och häkten, menar Bengt-Åke Armelius.

Vad kan det få för konsekvenser? 

–  Om de inte får rätt behandling så blir det en ökad risk för återfall av brott, säger han.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.