Beslutet innebär att två helt nya fackförbund bildas: Sveriges Lärare respektive Sveriges Skolledare. Foto: Lärarnas riksförbund

Fackförbund för lärare slås ihop i ny organisation

Uppdaterad
Publicerad

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet bildar tillsammans det nya fackförbundet ”Sveriges Lärare”. Och rektorerna bildar ett eget fack, ”Sveriges skolledare”.

– Jag känner ren och skär glädje, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärararförbundet, minuterna efter beslutet.

Beslutet att skapa en ny facklig organisering togs på Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges skolledarförbund respektive förbundsmöten på lördagen.

Nu bildas två nya fackförbund, ”Sveriges Lärare”, för lärare samt studie- och yrkesvägledare och ”Sverige Skolledare”, för skolledare.

Både Sveriges Lärare och Sveriges Skolledare kommer att vara medlemmar i den fackliga paraplyorganisationen Saco.

Delat ledarskap fram till 2024

Den nya organisationen träder i kraft 1 januari 2023. Fram till ”Sveriges Lärare” första kongress 2024 kommer de gamla förbunden dela på ledarskapet. Under en övergångsperiod blir det bland annat två ordföranden och två kanslier.

”Förödande att splittra lärarkåren”

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärararförbundet, är nöjd.

– Det känns helt fantastiskt, vi har jobbat så hårt för att komma till det här beslutet så jag känner ren och skär glädje, säger hon till SVT.

Det är ju inte sällan som era förbund blandats samman, hur ser du på den frågan nu?

– Det har ju verkligen visat sig att det är förödande att splittra lärarkåren. Nu kan vi äntligen samla hela lärarprofessionen i ett förbund. Det kommer stärka vår röst i relation till de som måste säkra bättre förutsättningar – politiker och arbetsgivare.

”Vi har närmat oss varandra”

Åsa Fahlén, är ordförande Lärarnas Riksförbund.

– Jag hoppas nya Sverige Lärare ska vara en väldigt tydligt röst, att ingen i framtiden ska tvivla på vad Sveriges lärare vill och driver.

Historiskt har Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund inte alltid varit överens, hur blir det nu?

– Det kommer säkert att dyka upp frågor men jag tror inte att det skiljer sig mellan de olika förbunden, det handlar i så fall mer om att lärarna är en stor medlemskår, där man är specialist på olika saker, säger Åsa Fahlén.

– Det som gjort sammanslagningen möjlig är att vi idag står varandra mycket närmare än vad vi gjort tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.