Foto: SVT

13-åriga Jasmine isolerades på statligt hem – tog sitt liv

Uppdaterad
Publicerad

21 gånger försökte barn som tvångsplacerats på statliga ungdomshem ta livet av sig förra året. Antalet självmordsförsök på sådana hem har fördubblats på tre år, visar Aftonbladets granskning.

En av dem som tog sitt liv var Jasmine.

13-åriga Jasmine tog sitt liv den 13 juli. Hon hade fått hoppa mellan familjehem och institutioner sju gånger på två år innan socialförvaltningen i Gävle bestämde att Jasmine mot sin vilja skulle sättas på ett SiS-hem, statliga ungdomshem för äldre tonåringar som har problem med kriminalitet eller missbruk.

Ett år äldre Josefin hann med 33 familjehem innan hon tvångsplacerades på ett SiS-hemmet i Lövsta förra året. Hon sattes i förvar bakom pansarglas och försökte sedan ta sitt liv. Det var hennes 16:e självmordsförsök. I september i år flydde hon vården – och tog livet av sig, något SVT tidigare rapporterat om.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Självmordsförsöken på SiS-hem fördubblats

Aftonbladet har granskat SiS-hemmen och vården unga får där. Antalet självmordsförsök på SiS-hem har fördubblats på tre år. Bara förra året skedde 21 försök på ett SiS-hem, i 17 fall var det flickor som försökte ta livet av sig. 

Varken Josefin eller Jasmine hade missbruksproblem eller hade begått ett brott, ändå togs de om hand på SiS-hem.

Jasmine hade flera diagnoser, ADHD, ”trotssyndrom”, depression, och var ett utåtagerande barn. När socialförvaltningen i Gävle bestämde att hon skulle sättas på ett SiS-hem hamnade hon på Ekerö. Där fick hon ”vård i enskildhet”, bakom låsta dörrar och med en inhägnad rastbur. Hennes frihet blev kraftigt begränsad. Jasmine fick bara umgås med personalen, endast gå ut under övervakning och använda telefon och dator en timme per dag, visar Aftonbladets granskning.

Åttaåringar på hemmen

Trots diagnoserna och att en psykolog varnat för att hennes depression kunde bli värre fick Jasmine på nio månader ingen behandling. Under isoleringstiden försökte hon ta livet av sig och började med självskadebeteende.

Att denna vårdmetod inte är lämplig för barn som inte har problem med droger och kriminalitet är känt sedan tidigare, men SiS-hemmen kan inte säga nej och det finns ingen lägre gräns för hur gamla barnen får vara för att sättas på ett hem. Enligt Aftonbladets uppgifter är en del så unga som åtta år.

Förra året påbörjades 450 fall av vård i enskildhet, och 11 barn hölls isolerade längre än sex månader.

Inga besök på ett halvår

Lagen ger barnen rätt till två personliga besök om året, men Jasmines kontakt med omvärlden var knapphändig.

Hon hade inte besök på sex månader och endast fem telefonsamtal på tre och en halv månad. En anmälan från en släkting som oroade sig för att flickan skulle ta sitt liv tappades bort. Hon försökte själv ta reda på varför hon var på hemmet och hur länge hon skulle vara där, men fick inga svar.

100 flickor på SiS-hem

Enligt Aftonbladets granskning skyller kommun, stat och landsting Jasmines död på varandra.

Socialtjänsten antog att hon var i god vård på SiS-hemmet.

Just nu sitter uppskattningsvis 100 flickor, femton år eller yngre, på SiS-hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet