Mehmed Hasanbegovic, socialchef i Eskilstuna, menar att flera flyttar kan innebära bakslag i läkningsprocessen. Foto: SVT

Socialchefen: ”Vi gör allt för att det ska bli bra nu”

Uppdaterad
Publicerad

Josefin har under hela sitt liv bollats runt mellan olika institutioner. Nu säger socialchefen i Eskilstuna, Mehmed Hasanbegovic, att kommunen gör allt för att situation ska bli bättre.

– Vi har börjat bygga upp en verksamhet här på hemmaplan där vi ska kunna hjälpa unga med komplex problematik, säger Mehmed Hasanbegovic.

Svårt hitta lämpligt boende

Han betonar att han inte kan kommentera ett enskilt fall, men att det generellt kan vara svårt att hitta lämpliga ställen att placera barn med tung problematik. Därför har man nu en nystartad verksamhet där personalen är handplockad.

Minderåriga slussas runt i psykvården

LÄS MER: 14-åriga Josefin har omplacerats 33 gånger

Hur ser du på att barn och unga slussas fram och tillbaka mellan olika vårdgivare?

– Varje ny flytt kan ibland innebära ett bakslag i läkningsprocessen, och målsättningen är att barn ska bli självständiga. Men ibland blir det avbrott när det är människor man jobbar med, och ibland klarar inte den som barnet är hos att leverera det vi efterfrågar, säger Mehmed Hasanbegovic.

Tror du att många omplaceringar i sig är skadligt för barn som redan har svårigheter?

– Kontinuitet är alltid viktigt. I vissa fall behöver man byta miljö, men inte för många gånger.

”BUP jätteviktig kugge”

Enligt Mehmed Hasanbegovic är det viktigt att flera aktörer samverkar kring barnen.

– BUP är en jätteviktig kugge, och det har ju rapporterats hur de inte når upp till sina mål. Vi är beroende av dem, och det är klart att vi påverkades av att de la ner slutenvården för barn här i Sörmland, säger Mehmed Hasanbegovic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet