Årets jordbrukssäsong ser ut att bli tidig. Redan i dag finns det växthusodlade svenska jordgubbar ute i handeln och inom de närmaste dagarna är det dags att skörda de första som vuxit på friland.
Packas om
Men med jordgubbskommersen kommer även fusket: att gubbar från Belgien, Spanien, Polen eller andra EU-länder packas om för att säljas som svenska. Ett omfattande fusk som Jordbruksverket nu tänker stoppa med hjälp av fler kontroller.
– Vi får många tips från uppmärksamma konsumenter och gör kontroller både i såväl butiker som vid försäljning på torg och i vägkanter. Vi åker inte på alla, men de ger oss en bra helhetsbild, berättar Waldemar Ibron, kontrollant på jordbruksverket.
Försäljare som löper störst risk att åka på en jordgubbskontroll är de som säljer påstått svenska gubbar i kartonger som saknar märkning med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass eller som har svårt att redogöra var jordgubbarna kommer i från.
Avslöjas av isotoper
Att skilja svenska bär från utländska genom utseende är så gott som omöjligt, eftersom samma sorter odlas från Medelhavet till Bottenviken. Men Jordbruksverket har tillgång till mer avancerade metoder än så, menar Walter Ibron
– Vi labbtestar jordgubbarna och analysera isotoper från olika grundämnen som finns i dem. Dessa skiljer sig åt mellan olika länder, eftersom både odlingsjorden och vattnet har olika kemisk sammansättning. På så sätt blir det enkelt att bevisa vilka bär som inte är svenska.
Ingen vet exakt hur stort fusket med jordgubbar är, men det omsätter mycket stora pengar och förekommer i fler länder än Sverige. Störst blir kriminaliteten när de svenska jordgubbskörden är liten och mognar sent, samtidigt som tillgången på sydliga breddgrader är god.
Frestande fusk
Då blir prisskillnaden som störst, och lockelsen att bluffa sig till en extra förtjänst oemotståndlig för mindre nogräknade jordgubbsentreprenörer.
Straffet för den som åker fast blir dryga böter. Att sälja jordgubbar från alla länder inom EU är helt lagligt, bara de är tydligt märkta så att konsumenten kan se var de kommer ifrån.
En viktig fråga är förstås varför de svenska jordgubbarna betingar ett högre pris än de som importerats söderifrån. Ibland är de mer än dubbelt så dyra.
Smakar ofta mer
– Ofta produceras de mer miljövänligt med mindre bekämpningsmedel och då blir skördarna mindre. Dessutom gör högre skatter och dyrare arbetskraft att de kostar mer att producera, säger Waldemar Ibron.
Smakar de svenska bären bättre också?
– Ofta gör de faktiskt det. Det är kortare transporter till försäljning och då kan de mogna längre, hålla högre sockerhalt och mer smak.