Barnen i familjen Akesh har svårt att studera i den trånga bostaden Foto: SVT

Familjen Akesh på sju personer får bo i två enrummare

Publicerad

Trots de tillfälliga och ibland primitiva bostadslösningar som kommunerna har att erbjuda de nyanlända, så är det få som tackar nej. Familjen Akesh i Vällingby har ingen annanstans att ta vägen, trots att familjen är delad av ett trapphus.

Familjemedlemmarna i familjen Akesh från Syrien blev lättade och glada när de fick veta att de fått placering i en kommun och skulle få flytta till Vällingby i Stockholm från ett av Migrationsverkets boenden i Småland.

– De sa att vi skulle få två hus, men vi behöver ju bara ett, sa jag, berättar pappa Saleh Akesh.

”Får svårt att andas”

Familjen på sju personer blev placerad i två olika rum med kokvrå med ett trapphus emellan. Familjen blir hela tiden uppdelad och har det samtidigt trångt. Familjemedlemmarna förvarar sina saker i bananlådor under sängarna och har madrasser ihoprullade längs väggarna. Kokplattan osar och det är dålig luft.

– Det är inte bra här, det är svårt att göra läxor, säger 15-åriga Mohamad och hans syster Fatima fyller i.

– Jag kan inte plugga eftersom jag får svårt att andas.

Saleh Akesh är kock, och vill egentligen börja jobba genast.

– Men jag måste läsa på SFI i ett år innan jag kan få jobb. Jag vill jobba så att jag kan hjälpa min familj, och komma ut ur det här boendet.

Får ofta tillfälliga bostäder

Men Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) menar att det bara är ett genomgångsboende.

– Det viktigaste är att vi ska välkomna folk hit till Stockholm.

Men är det barnperspektiv att erbjuda boenden om de inte är bra?

– Det är bättre om en familj får en gemensam lägenhet men det är i alla fall bättre än om en stor familj bara får ett rum.

Av de nyanlända som enligt bosättningslagen skulle fördelats ut i kommunerna förra året fick hela 91 procent en bostad, men de är i många fall väldigt tillfälliga. I Staffanstorp har man exempelvis placerat folk i husvagnar på en parkering och i Jönköping byggde man om en bilhall. Av de som Migrationsverket försökt placera är det ändå bara 7 procent som tackat nej.

För det är svårt att hitta någonstans att bo. Saleh Akesh oroar sig för hur de ska kunna betala den höga hyran på de två rummen i Vällingby, sexton tusen i månaden.

– De säger, ”ni är fria att gå”. Men vart ska vi gå? Jag har inget jobb, ingen inkomst. I Syrien behöver en person jobba för att elva personer ska kunna äta. Här behöver elva personer jobba för att en ska kunna äta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.