Delar av familjen Dahlberg utanför sitt hus i Fittja. Foto: Iman Tahbaz, SVT.

Familjen som tjänar på den nya budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Dahlberg är undersköterska och tjänar 18.000 på en åttio procents tjänst på ett äldreboende. Hon har fyra barn mellan ett och åtta år, som bor hemma. Maken Magnus är IT-tekniker, och tjänar 32.000.

Trots att familjen tjänar på den nya budgeten så fanns det också besvikelser. Camilla hade hoppats att barnbidraget skulle höjas:

– Vi har ju fyra hemmavarande barn, vi har bland annat två barn som har blöja, och blöjor kostar, medicin, nappar, allt möjligt. Kläder till exempel, barnen sliter ju ut sina kläder. Nu är det ju höst, då ska de ha vinterkläder.

Höstbudget 2014

Familjen berörs inte av att jobbskatteavdraget trappas ner för dem som tjänar över 50.000 kronor i månaden. Men även de med lägre inkomster, från 35.000 kronor, får faktiskt höjd skatt. Det beror på att regeringen har valt en annan modell för att bestämma den nedre gränsen för när man betalar statlig skatt.

Höjt underhållsstöd

Familjen Dahlberg berörs inte heller av indraget Rut-avdrag för läxstöd, har inte någon bil så att de påverkas av ökad fordonsskatt eller röker så att de skulle få ökade kostnader för cigaretter eller snus. Camilla Dahlberg får däremot underhållsstöd för ett av barnen, och det höjs nu med trehundra kronor.

I dag är Camilla hemma med barnen eftersom ettårige Kevin har halsfluss, och hon tycker att det är bra att högkostnadsskyddet för mediciner för barn tas bort:

– Antibiotikan han fick, den tog inte, då fick jag hämta ut en ny medicin. Man måste ha en sparbudget hemma för oförutsedda utgifter. Förut när jag var ensamstående så var det att jag fick jag välja, när min dotter fick urinvägsinfektion, betala min dotters medicin eller betala räkningarna. Och då valde jag faktiskt min dotters medicin. Då fick jag ringa och skjuta på en räkning.

Vill ha råd att leva

De betalar 15.000 i kallhyra för sitt boende i Fittja, och just nu håller familjen på att flytta från Stockholm, av ekonomiska skäl:

 –  Vi ska flytta till Hälsingland, det är faktiskt för den ekonomiska biten, för barnens skull. Vi bor i andra hand i dag och har inte den möjligheten att köpa boende. Då måste vi sänka våra boendekostnader, barn barnens skull också. För att ha råd att leva.

Camilla Dahlberg är ändå nöjd med budgeten, mest nöjd för de äldres skull:

– Jag har precis suttit och läst budgeten imorse, och relativt nöjd är jag. Jag är mest nöjd med att de äldre får det bättre. Jag är ju undersköterska. Det är bra att de satsar på äldrevården och så.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet