Mannen som sköts ihjäl i sitt hem var pappa till en brottsmisstänkt. Foto: SVT

Familjen till mördade pappan i Tullinge polisanmäler åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Pappan sköts ihjäl efter att sonen pekats ut som misstänkt i en skjutning. Nu anmäler pappans familj åklagaren som godkände att sonens namn och bild publicerades i media.

 – Mycket tyder på att det finns ett orsakssamband, säger personen som skickade in anmälan.  

I torsdags, några timmar innan mannen i 50-årsåldern sköts ihjäl i sitt hem, hade namn och bild på hans son publicerats i media. Sonen beskrevs då som misstänkt för en skjutning mot en bostad där anhöriga till den gängkriminella “kurdiske räven” bor.

Beslutet att publicera namn och bild på sonen godkändes av åklagaren Moa Blomqvist, som kommenterade beslutet så här på måndagen:

– Vi gjorde en riskbedömning utifrån hur ärendet såg ut då.

Familjen anmäler

Nu polisanmäler pappans familj åklagaren för vållande till annans död alternativt grovt tjänstefel. Polisen bekräftar att de har mottagit en polisanmälan, men kan i nuläget inte uttala sig om brottsrubriceringen. 

Ingen från pappans familj vill medverka i en intervju med namn och bild, men SVT har pratat med den som på familjens vägnar skickade in anmälan. Enligt honom är det för familjen principiellt viktigt att ansvarsfrågan undersöks.  

– Vi tycker att det är värt att man tittar på det här fallet. Om man tidigare inte har förstått att det finns en stor fara för anhörigas liv, så kanske man gör det nu. Åklagarna måste se över sina rutiner, säger personen som skickat in anmälan.    

Stort ansvar

Åklagaren menar ju att hon gjorde en riskbedömning utifrån det hon visste då – är det verkligen rimligt att hålla henne ansvarig?

– Med stor makt som åklagarna besitter följer också ett stort ansvar. Deras beslut kan få konsekvenser och i detta fall borde man ha insett riskerna. Dessutom har åtgärden inte ens visat sig vara effektiv eftersom han fortfarande är på fri fot.

Pappans son är ju misstänkt för att ha skjutit mot en bostad där det bor andra anhöriga – hur ser du på hans ansvar för att det blev såhär?

– Vi önskar verkligen att de här personerna får sitt straff. Familjen har inget emot att polisen gör allt för att få ta i de här personerna, men problemet är när de vidtar åtgärder som innebär fara för andra, säger personen som på familjens vägnar skickat in anmälan.     

Åklagaren vill inte ställa upp på någon intervju men skriver i ett sms till SVT ”Då jag nu är föremål för en polisutredning så kommer jag inte uttala mig i frågan utan låter utredningen ha sin gång”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Blåljusbilder/Midhat Poturovic/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.