Magnus och Annica Torseng är missnöjda med hur de behandlats av SAS. Foto: SVT

Familjens drömresa avbokades dagen innan avfärd

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än ett dygn innan avfärd ställde SAS in planet till Miami, och trots många försök lyckades flygbolaget inte boka om familjen Torseng från Västerås som gick minste om sin planerade drömresa.

– Vi känner oss som ett ärendenummer som man bara ville bli av med så snabbt som möjligt, säger Annica Torseng till Plusredaktionen, som just nu granskar konsumenterna struliga resor.

Familjen Torseng hade planerat sin drömresa länge, och valde att köpa flygresan separat för att själva fixa boendet i USA. 20 000 kronor hade de lagt ut för boendet inför resan. Men mindre än ett dygn innan avgång kom ett sms som meddelade att resan var inställd, och att en ombokning pågick.

Plus granskar struliga resor

Svårt att hitta ny avgång

Via SAS kundtjänst fick familjen veta att det fanns ett annat plan som de skulle kunna åka med, men att den resan gick ett dygn senare. Magnus Torseng frågade kundtjänsten om det var ok att familjen fick prata ihop sig lite innan de sa ja. Men när familjen ringde tillbaka fanns inte resan längre, och en ny kontakt på SAS kundtjänst föreslog en annan ersättningsresa, men bokningen gick inte igenom.

– Då blev det magknip, och stressen övergick i panik, säger Annica Torseng.

“Det blir helt tomt”

Samtidigt hittade familjen själva en enkelresa med Norwegian för fyra personer. Om SAS kunde boka in dem på den så skulle familjen kunna behålla sin returresa, och få pengarna tillbaka för ditresan, men resan var tvungen att bokas inom bara sex minuter innan kundtjänst skulle stänga.

Familjen insåg då att de inte skulle hinna boka biljetterna så snabbt. Enda möjligheten var att helt boka av resan och få pengarna tillbaka.

– All förväntan som vi byggt upp under så lång tid, den bara rinner av en och det blir helt tomt, säger Annica Torseng.

Fick kompensation via EU förordning

När den första chocken lagt sig var familjen tvungna att ta nya tag, för att få ersättning för det inställda flyget. Det visade sig ta flera veckor med intensivt mailande med SAS.

SAS beklagar det som hänt familjen och till slut fick familjen den högsta möjliga EU-lagstadgade kompensationen, 600 euro per person. De fick också tillbaka pengarna för biljetterna, och 10000 eurobonuspoäng per person som plåster på såren.

-Ekonomiskt har vi inte lidit någon skada, men det är inte det som det handlar om. Vi tycker inte att SAS är kundvänliga, säger Annica Torseng till Plus.

Här kan du följa Plusredaktionens resegranskning – och tipsa resereportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar struliga resor

Mer i ämnet