Hovet begärde mer pengar både till 2010 års bröllop och till prins Daniels utbildning. Nu är frågan om kungen kommer att äska om än mer pengar när de boende på Haga Slott går från två till tre i mars nästa år.
Enligt riksmarskalk Svante Lindqvist är det dock inte aktuellt med någon ökning av apanaget.
Han säger att tidigare apanagehöjningar har gällt extra anslag i samband med bröllopet samt ökade anslag till säkerhet.
”Ostrategiskt”
Magdalena Streijfert, vice ordförande i Republikanska föreningen tycker det skulle vara ostrategiskt av hovet att begära extra pengar för barnet.
-De får väl barnbidrag som alla andra. Varför inte klara sig på det. Det gör ju vi andra. Det skulle vara väldigt provocerande om de begärde mer pengar för barnet.
Magdalena Streijfert menar vidare att det i tider med finansiell kris där staten håller i skattepengar och skjuter fram ett femte jobbskatteavdrag inte är läge för hovet att begära mer pengar till Victoria och Daniels barn.
I och med att Daniel Westling gifte in sig i kungahuset krävdes något som hovet kallade ett ”brett introduktionsprogram”, för att prinsen skulle klara sin nya roll.
Detta var en av de främsta anledningarna till att kungen i mars i år ville se en höjning av anslaget med ytterligare 5,5 miljoner kronor.
Fick 125 miljoner i fjol
Under 2010 fick Kungahuset sammanlagt 125 miljoner i anslag från riksdagen. 63,7 miljoner gick till det så kallade apanaget, den del av statsanslaget som finansierar Hovstaten, som bland annat ska täcka kostnaderna för kungens representation.
Resterande 61,5 miljoner gick till den så kallade Slottsstaten som ska finansiera underhållet av olika fastigheter (slott) och konstsamlingar i hovets ägo.
Och budgetåret 2010-2011 fick hovet en höjning av anslaget med totalt 8 miljoner kronor för att täcka kronprinsparets representation samt driften av Haga slott.
Johan Wicklén
johan.wicklen@svt.se
Fakta: Kungahuset och pengarna
• Kostnaden för Kungahuset delas upp i kostnaden för Hovstaterna (apanaget) och kostnaden för Slottstaten (förvaltning av slott). 61% av dessa kostnader går till att betala löner.
• Sammanlagt fick hovet 125 miljoner i anslag från riksdagen 2010. 8 miljoner mer än föregående år.
• Apanaget ligger på 63,7 miljoner (2010) och går till bland annat officiell representation, transporter, information och Riksmarskalkens lön (1,5 miljoner/år).
• Vad apanaget egentligen går till är svårt att veta då de olika utgiftsposterna endast redovisas mycket översiktligt i hovets verksamhetsberättelse.
• Den så kallade Slottsstaten fick 2010 61,2 miljoner av det svenska folket. Pengar som ska finansiera underhållet av olika fastigheter (slott) och konstsamlingar i hovets ägo.
• 2010 hade Slottsstaten också en inkomst på 61,5 miljoner kronor från visningsverksamhet och försäljning.
• 2010 fick även hovet en tillfällig höjning på 5 miljoner kronor för den del av kronprinsessans bröllop som ansågs vara en statsangelägenhet.
• Revision utförs av en extern revisor – som utses av kungen själv.
• Läs hela Kungl. Hovstaternas Verksamhetsberättelse 2010, här.
Källa: royalcourt.se