Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan arbetsgivaren kräva att du jobbar trots läkarintyg? Får man kräva att anställda inte lämnar uppgifter om företaget till medier? – Arbetsrättsjuristen går igenom fyra scenarion och hur man ska tänka. Foto: Storyblocks/SVT

Får man skriva vad som helst i ett anställningsavtal?

Publicerad

I Sverige råder avtalsfrihet. Det innebär att man fritt kan bestämma vem man vill ingå avtal med och vilka villkor som ska gälla.

– Men i ett anställningsavtal finns det skyddsaspekter för arbetstagaren som man måste beakta, säger Rebecca Henriques, arbetsrättsjurist på Almega.

I SVT:s Dokument inifrån: Skamlös framgår det att juristbyrån Arbetsrättsexperten skrev avtal med sina anställda där de bland annat riskerade att krävas på stora summor pengar om de sade upp sig – även i de fall där anställningen var en provanställning.

Avtalen innebar också att den som till exempel inte debiterade tillräckligt kunde bli betalningsskyldig. Vid sjukskrivning accepterades inte vanliga läkarintyg, utan den anställdas arbetsförmåga skulle även bedömas av chefen.

Enligt anställningsavtalen riskerade de anställda dessutom höga viten om de lämnade uppgifter om företaget till medier och myndigheter. Eventuella tvister mellan anställda och byrån skulle avgöras i en så kallad skiljedomsdomstol, vilket kan bli oerhört dyrt för den anställda.

Trots avtalsfrihet – då kan avtal ogiltigförklaras

Eftersom det råder avtalsfrihet i Sverige står det alla fritt att välja vem man vill ingå avtal med, och vilka villkor som då ska gälla, berättar Rebecca Henriques, arbetsrättsjurist på Almega. Men om man kommer till en ny arbetsplats och möts av ett anställningsavtal med oskäliga villkor, så kan avtalet ogilitigförklaras. Det kan exempelvis röra villkor som utgör fara för liv och hälsa.

–  Eller något som hindrar arbetstagaren från att åberopa sin lagliga rätt. Det skulle också kunna vara ett villkor som strider mot lag exempelvis, säger Rebecca Henriques.

Kan arbetsgivaren kräva att du jobbar trots läkarintyg? Får man kräva att anställda inte lämnar uppgifter om företaget till medier? Arbetsrättsjuristen Rebecca Henriques går igenom några scenarier att hålla koll på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.